Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En karaff är en bra grej att börja med enligt experten.En karaff är en bra grej att börja med enligt experten.En karaff är en bra grej att börja med enligt experten.
Andreas Grube är en av Allt om Vins vinexperter.Andreas Grube är en av Allt om Vins vinexperter.Andreas Grube är en av Allt om Vins vinexperter.
1 AV 3
Vinexperten Andreas Grube tipsar om hur du får vinet att smaka bättre
2 AV 3
En karaff är en bra grej att börja med enligt experten.
3 AV 3
Andreas Grube är en av Allt om Vins vinexperter.

Få vinet att smaka bättre – så ska det serveras

Visste du att du kan få vinet att smaka bättre genom att servera det på rätt sätt. 

Allt om Vins expert Andreas Grube delar med sig av några enkla knep som gäller både finvin på flaska, som bordsvin och bag in box.

Du har hittat ett ritigt pangvin och känner dig nöjd inför middagen, för du är övertygad om att alla gäster kommer att uppskatta det som serveras i glasen.

Men det finns faktiskt fällor som kan sabba vindrickandet något. Vet man däremot hur man undviker misstagen, så kan man i stället lyfta helhetsupplevelsen till nya höjder med några enkla knep.

LÄS OCKSÅ: Lär dig öppna bubbel på ett kick 

Det handlar kort och gott om att få vinet att smaka bättre - genom att servera det på rätt sätt. 

Lufta ditt vin i en karaff

– En karaff är en bra grej att börja med, dels för att vin generellt innehåller svavel. Svavel använder man för att stabilisera vinet och det funkar också som konserveringsmedel. Genom att hälla det i en karaff, och köra runt lite så kan man lufta bort den här lite stickiga svaveltonen som man kan känna i doften, säger Allt om Vins expert Andreas Grube. 

Rätt temperatur på vinet

– Servera inte det röda vinet för varmt och det vita för kallt. In med det röda i kylen en liten stund innan du ska servera, och ta ut det vita en stund innan du ska servera. 

LÄS OCKSÅ: Det säger färgen om ditt vin - videoguide 

Tidpunkten

Jo, visst kan tiden på dygnet säkert spela roll, men det är inte det vi syftar på här. I stället handlar det om tidpunkten då vinet är gjort för att drickas.  

– Har du ett fint vin ska det ofta ligga i källaren kanske 10, 20 eller 30 år eller ännu mer. Däremot enklare viner som bag in box och bordsviner, är gjorda för omedelbar konsumtion. Har du dessutom en box så har de alltid ett tappningsdatum, och de håller sällan längre än 10 månader efter tappningsdatumet. Så det är värt att hålla koll på, säger Andreas Grube. 

Tilltugg till vin

– Tilltugg är också et smart sätt att få vinet att lyfta. Där finns det två klassiska vinkompisar - fett och salt. Till exempel smör, olivolja och lite salt.