Glasguide: Så många vinglas behöver du egentligen

För dig som vill briljera vid middagen är det en god idé att lära sig mer om vinservering.

Foto: Adobe Stock

1 av 2: För dig som vill briljera vid middagen är det en god idé att lära sig mer om vinservering.

Hur viktigt är det att skilja på vitvins- och rödvinsglas? Vår expert reder ut begreppen.

Foto: Adobe Stock

2 av 2: Hur viktigt är det att skilja på vitvins- och rödvinsglas? Vår expert reder ut begreppen.

Hur många glas behövs till en bättre middag med vin? Minst två men inte så många fler, om man får tro Allt om Vins Mikael Mölstad. Här får du ett par kloka tips. 

Andra har också läst

Många älskar att ställa fram hela arsenalen av fina vinglas. Inte bara för att imponera utan lika mycket för att få användning av dem någon gång. Men det går lika bra att tänka tvärtom. När det kommer till vin på middagar är det faktiskt njutningen det handlar om – inte att till varje pris följa etikettsregler. Här är mina bästa råd när det gäller vinglas.

Servera med stil - frågor och svar 

Hur ska jag ställa glasen?

Traditionellt är det enkelt: första glaset alltid till höger. Och längst till höger ställer du vattenglaset. Det ska sedan stå där (och fyllas på) under hela måltiden. Du använder alltså vinglasen från höger till vänster. Skälet är enkelt: de flesta är högerhänta. Informellt kan du ställa glasen tvärtom. I synnerhet om det är vinprovning. Oftast vill man då numrera glasen från till exempel 1 till 4. Och talserier skrivs ju från vänster till höger. 

LÄS OCKSÅ: 5 misstag som kan förstöra ditt vin 

Ska man ha olika glas till olika rätter?

En del vill excellera med en stilig glasparad. Inget fel i det om du har många fina glas som du vill ståta med. Då kan det bli fyra glas eller fler: förrätt, huvudrätt, ost och dessert. För egen del ställer jag aldrig upp mer än två glas, plus vattenglas, vid varje kuvert. Behövs fler glas plockar jag fram dem efterhand. Ska det serveras dessertvin häller jag oftast upp drycken i glas på en bricka och ställer sedan fram redan fyllda glas.

 Samma glas rakt igenom?  

Inte exakt samma glas. Men handlar det om samma glastyp går det alldeles utmärkt. Eftersom du säkert tänker servera flera olika viner krävs det åtminstone två glas. Detta för att alla gäster kanske inte tömmer förrättsglaset lika snabbt – eller kanske inte vill dricka upp allt. Vid finare middagar plockar jag fram speciella vitvins- och rödvinsglas. De för vitt vin är mer tulpanformat och de för rött är större likt en bourgognekupa. Men lika ofta håller jag mig till samma glasmodell – det funkar lika bra. Och dessutom är vinerna allt oftare vita ändå.

Hur mycket ska man hälla i?

Gamla etikettsregler säger att glasen ska fyllas till två tredjedelar. Det menar jag är fel. Om det inte handlar om att få i sig mycket vin snabbt tycker jag att det ser fult ut med så välfyllda glas. Att fylla upp till en tredjedel ser mer elegant ut. Undantaget är om du serverar vin i små lyxglas. Då ser det bara snålt ut att hälla upp så lite.

LÄS OCKSÅ: Snyggare servering - experten tipsar 

Vilken är rätt serveringstemperatur?

Om vi utgår från att glasen är rumstempererade ska vinerna ha lägre temperatur. Ett bra sätt är att tillämpa halvtimmesregeln. Utgå då från att det vita vinet står i kylen (eller svalen) och det röda på köksbänken. En halvtimme innan du ska servera det vita vinet tar du fram det ur kylen. Tvärtom med det röda: en halvtimme innan servering ställer du in det i kylen – eller helst svalen. Då kommer vinerna att ha lagom temperatur. Vita kring 12-15 grader och de röda 17-19 grader. Tänk alltid på att alla viner snabbt stiger i temperatur i glaset.

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på Allt om Vin - Sveriges största vinmagasin med vintips, inspiration och fördjupande reportage.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!