Experten: Så serverar du vinet snyggt och rätt
Att hälla upp en flaska vin på en middag ska inte behöva vara komplicerat.
Däremot finns det en del saker att tänka på om man är rädd för att göra bort sig.
Allt om Vins Mikael Mölstad delar med sig av några kloka tips inför en vinservering.
Servering av vin på en middag kan tyckas vara en enkel sak. Det är bara att hälla upp. Men för att ingen gäst ska göra bort sig är det bra med vissa regler. Det handlar också om att trivsel kring bordet blir större när alla vet vad som gäller. Gästen på din middag ska känna sig omhändertagen, precis som på en bra restaurang. Här kommer några bra råd, i all välmening.
LÄS OCKSÅ: Så länge håller öppnat och oöppnat vin



Hur ska jag hålla i flaskan?
Det enklaste svaret är: så stadigt som möjligt. Med andra ord ett rejält grepp mitt över flaskan. Det är dock inte speciellt elegant. En vinkypare eller sommelier greppar med hela handen runt flaskans botten. På så sätt når hen längre med flaskan och kan samtidigt visa etiketten för gästen. Det kräver dock extra koll på balansen. För extra stadga sätter många sitt krökta pekfinger i inbuktningen på flaskbotten (om sådan finns).
Hur serveras vinet?
Vid en middagsbjudning serveras alla drycker inklusive vin från höger (mat från vänster). Håll och häll med högerhanden och håll undan vänsterarmen. Jag föredrar att använda runda metalloblater i flaskorna för att minimera spillrisken. (Det är billigare än att tvätta dukar.) Systembolaget säljer dessa metalloblater under namnet Drop Saver.
LÄS OCKSÅ: Vinglas – så väljer du rätt glas till rätt vin
Måste jag själv alltid servera vinet?
Som värd anser jag att det är din uppgift att stå för den servicen – även om ni har serveringshjälp. Har du en vinintresserad vän med på middagen kan det fungera att be denne hjälpa till. Att låta gästerna servera sig själva och sedan skicka vidare är dåligt värdskap – och dessutom är det inte kul för gästen om hen spiller på fina damastduken.
Får jag ställa flaskorna på bordet?
Nej, aldrig på en bättre middag. Det gäller även ishinkar även om de kan vara nog så eleganta. Det är däremot helt rätt att ställa vinet på ett bord vid sidan av – antingen i originalflaskan eller dekanterat i karaff. Vill du ha ishink ställer du på en bricka på samma bord. Själv tycker jag det är bökigt med ishinkar och föredrar att ställa de vita vinerna i svalen. På vinprovning är det förstås fritt fram att ställa flaskorna på bordet.
Vad gör jag om gästen själv serverar sig vin?
Har du vinet stående framme vid sidan av finns risken att någon gäst själv går och fyller på. Det må vara hänt. Men grundläggande är det ett misslyckande från dig som värd. Jag menar att du ständigt ska ha dina falkögon öppna för att se om någon druckit upp och önskar påfyllning. Det är konstigt att olika gäster är olika törstiga.
LÄS OCKSÅ: Därför ska du hålla vinet kallt i sommar
Hur mycket ska jag hälla upp?
Fyll aldrig mer än en fjärdedel i glaset på en finare middag – oftast bara en femtedel. Ju finare vin desto generösare med luft i glaset. Ofta avgör glasets form hur mycket vin du ska hälla upp. Grundprincipen är: fyll aldrig på så att vätskan går över glasets största utbuktning.