Experten: Så länge håller glöggen du köpte förra året
Går det att dricka en flaska glögg från förra julen?
Hur den smakar beror på alkoholhalten.
Det menar Allt om Vins expert.
Mörkret är här och den riktiga kylan kryper allt närmare. Det behöver nödvändigtvis inte vara av ondo, tvärtom innebär det årets bästa tid för alla som älskar glögg.
LÄS MER: Här är 2021 års nya glögg från Blossa
Men trots dryckens popularitet brukar det bli en och annan flaska över när julhelgerna är slut, som sedan blir stående i något skåp resten av året. Då dyker frågan upp, går glöggen fortfarande att dricka?
LÄS MER: Experterna: Så förvarar du öppnat vin på bästa sätt
Hur länge glöggen håller beror på alkoholhalten
Svaret är nja, den går att dricka, men hur den smakar beror på glöggen. Snackar vi alkoholglögg är det sällan några problem.
– Starkvinsglögg håller länge, flera år, såvida vi talar om oöppnade flaskor. Både den relativt höga alkoholhalten liksom sockret är konserverande. Även vanlig vinglögg med något lägre alkoholhalt brukar klara sig bra. Vad som kan hända vid lång lagring är att glöggkryddorna uppfattas som lite mer dämpade, förklarar Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell.
LÄS MER: Vilka är egentligen tillsatserna i vin?
Alkoholfri glögg kan uppfattas som platt vid lagring
Men minst lika populärt är det ju med alkoholfri glögg. Den går också att dricka, men vid längre lagring är det inte lika självklart att smaken är intakt.
– Alkoholfri glögg påverkas mer av lagring och smaken kan bli lite oxiderad och platt. Prova den innan du ska servera, säger Gunilla Hultgren Karell.
Så med andra ord. Hittar du gammal glögg med lite högre halt alkohol så är det bara att njuta. Är den utan alkohol, smaka innan du bjuder på den.
LÄS MER: 6 saker du kanske inte visste om glögg
LÄS MER: Hur länge håller en öppnad champagne?