Experten: Därför ska du hälla ditt vin i en plastlåda
Tycker du att det verkar krångligt att lufta vinet innan det ska drickas?
Här får du ett superenkelt husmorsknep att använda innan det är dags att servera ditt vin till middagen.
Häll vinet i en vanlig plastlåda eller kastrull – det menar Allt om Vins expert Andreas Grube.
Det finns nog många som förknippar vin och världen som kretsar kring drycken som aningen snobbig och fin i kanten.
Men det här tipset, från en av Allt om Vins experter, bör nog förhoppningsvis få någon att ändra inställning. Han tycker nämligen att du kan hälla upp ditt vin i en simpel plastbehållare för att lufta vinet innan servering, vilket många viner mår bra av.
– Behöver du lufta vinet, men saknar karaff? Spelar ingen roll - häll vinet i en vanlig kastrull eller plastbunke i stället, det fungerar precis lika bra, förklarar vinskribenten Andreas Grube.
VIDEOGUIDE: Få vinet att smaka bättre – så ska det serveras
Påverkar inte smaken
Ett användbart tips under sommaren till exempel. Om du nu inte vanligtvis råkar resa omkring med en fin vinkaraff i glas i väskan, eller har en nära till hands i sommartorpet, i båten eller husvagnen? Vilket kanske inte är helt vanligt att man har.
Om Allt om Vins expert menar att bunken eller kastrullen i sig inte påverkar vinet.
– Nej, själva materialet i bunken eller kastrullen påverkar inte smaken.
Varför ska man lufta vinet?
Men vänta lite nu. Varför ska man överhuvudtaget hälla över vinet i något annat en glaset man dricker ur? Och vad menas med lufta vinet?
– Lufta vinet gör man för att få det att "öppna upp sig”, vilket kan vara bra om man till exempel ska dricka ett hyfsat ungt vin. Luften gör att vinet så att säga snabbmognar, och de hårdaste kanterna och de tuffaste tanninerna slipas av.
Vill du veta mer - kolla guiden här under!