ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Enkel ordbok - så lär du dig beskriva vin

Att beskriva ett vin med ord är inte alltid lätt. Här får du lite hjälp på vägen!

Att beskriva ett vin med ord är inte alltid lätt. Här får du lite hjälp på vägen!

1/2

Foto: Fotolia

Aromatisk, balanserat, blommigt och druvtypiskt är bara några av de ord man brukar använda när man till exempel provar vin.

Aromatisk, balanserat, blommigt och druvtypiskt är bara några av de ord man brukar använda när man till exempel provar vin.

2/2

Foto: Fotolia

Enkel ordbok - så lär du dig beskriva vin

Det finns en uppsjö av ord för att beskriva hur ett vin smakar och doftar. 

Men det är inte alltid så enkelt att förstå vad som menas med ord som balanserat, aromatiskt, ekat eller komplext. 

Här följer en enkel ordlista för dig som vill lära dig att prova vin och beskriva det på rätt sätt.

 

Aromatisk: Örtigt, kryddigt, parfymerat och intensivt kan vara komponenter som får ett vin att upplevas som aromatiskt. Druvor som ger en typiskt aromatisk ton är exempelvis muscat eller gewurtztraminer från Alsace.

 

Balanserat: När tanniner, syror, alkoholhalt och smakämnen i vinet är i fin balans och ger dig en harmonisk upplevelse. Ett välgjort vin kan kännetecknas av en fin balans.

 

Blommigt: Då vinet öppnar sig som en liten blomsterträdgård, ofta letar du då efter smakpreferenser som vita lilja, jasmine och hyacint. De halvtorra vinerna från Moseldalen ger ofta en blommig upplevelse.

 

Bärigt: Känner du röda bär eller mörka? Skogsbär, blåbär och slånbär eller lingon, vilda hallon och mosade jordgubbar? Är det mogna bär eller kartiga, syrliga bär?

 

Druvtypiskt: Om vin där doft och smak är typisk för druvsorten, vitvinsdruvan sauvignon blanc ger gärna dofter av nyklippt gräs, svartvinbärsblad och krusbär medan rödvinsdruvan cabernet sauvignon bjuder cassis, källare och multna höstlöv.

 

LÄS OCKSÅ: Dofta och smaka - lär dig mer om vinprovningens eget språk 

 

Ekat: Vin som fått hög doft och smak av tiden, rostningsgraden och åldern på ekfaten. Vanilj, cederträ eller rostat bröd är kända smakassociationer.

 

Elegant: Välgjort, stramt, välbalanserat vin där en frisk syra sveper änglalikt över din palett.

 

Enkelt: Vin utan djupare doft- och smakupplevelser. Bordsviner som inte kräver djupare analys.                                              

 

Fruktigt: Det kan vara allt från tropisk gul frukt till gröna äpplen eller varför inte mosad banan?

 

Generöst: Ett vin med mycket smak och doft – ofta med mycket fruktsötma utan att bli kladdigt.                                           

 

Komplext: Om viner där doft och smak är stora – med en väl sammansatt karaktär.

 

Kryddigt: Både doft och smak. Röda Côtes du Rhône på syrah och Bourgogne på pinot noir har ofta en fin kryddig, örtig ton. Gäller även druvor som muscat.

 

Mineraliskt: En smakupplevelse hos viner som vuxit i mineralrik jord t ex Mosel, Sancerre, norra Rhône. Tänk på våt sten, skiffer och kalk.

 

Nyanserat: Om viner med ett brett spektra av doft- och smakupplevelser.

 

Parfymerat: Doft med intensiv parfymerad karaktär, till exempel en doft av rosenblad och lavendel.

 

Pepprigt: Doft och smak i kraftiga rödviner från till exempel Bordeaux eller Côtes du Rhône. Känner du nymalen svartpeppar eller kanske vitpeppar?

 

Stramt: Om unga viner med mycket markerad syra och/eller tannin.

 

Struktur: Känslan av vinet i munnen, bortsett från doft och smak. Strukturen kan vara silkig, matt, tjock etc.

 

Strävt: Med påtaglig garvsyra (tannin), ofta uttalad i unga röda bordeauxviner.