Enkel guide: Så lagrar du vin hemma i garderoben
Att lagra vin är för många förknippat med riktigt dyra flaskor i en mörk källare.
Men att låta vinet ligga och mogna behöver inte alltid vara så komplicerat.
Vi ställde några frågor till Allt om Vins Håkan Larsson om lagring, förvaring och vad som händer när vin blir gammalt.
Kan vin bli gammalt och dåligt?
– Vin kan under vissa förutsättningar bli mycket gammalt, jag har druckit madeira från 1850-talet som var i fin form. Men nästan allt vin görs i dag för att drickas inom 1-2 år. Gammalt vin kan smaka bra, medan alltför gammalt vin smakar vinäger och vedhög, ingen frukt finns kvar, bara syror och struktur.
Vilka viner går egentligen att lagra - är det skillnad på rött och vitt?
– Röda viner håller generellt längre än vita, eftersom färgen och tanninerna från druvskalen har en konserverande effekt. Men vissa vitviner med hög syra, som bättre riesling, kan utvecklas under flera decennier. Och champagne fungerar också bra att lagra några år tack vare kolsyran. Hög alkohol förbättrar hållbarheten, liksom sötma - årgångsportvin, vintage port, är mycket lagringsdugligt.
Varför ska man lagra och vad händer egentligen med vinet när det lagras?
– Först och främst, vi är vana att dricka viner gjorda för att drickas unga, och det är inte säkert att alla gillar mogna viner. Unga viner präglas av druvans frukt och är bäriga, mumsiga i munnen på ett generöst sätt. När vin mognar rundas syror och strävhet av, vinet blir mjukare, frukten dämpas och andra, svårbeskrivna toner kommer. Det smakar mer vin och behagliga drag av läder, petroleum, salubrin kan förekomma. En Rioja Reserva eller Gran Reserva ger en aning om hur rödvin smakar när det mognar.
– Många viner är så goda de blir, men andra kan utvecklas med åren. Att följa ett vin under några är fascinerande och intressant. Och somliga viner är inte färdiga att dricka när de säljs utan kräver lagring - men då är det oftast dyrare röda viner, från Bordeaux, Rhône, Bourgogne, Piemonte och andra kända distrikt.
Hur lagrar och förvarar man vin bäst hemma - utan källare?
– Vin ska förvaras mörkt och liggande, så korken hålls fuktig. Även flaskor med skruvkork är mer praktiskt och utrymmeseffektivt att ha liggande. Idealtemperatur är 10-12 °, men inget krav.
– Ska du spara mycket dyra flaskor mycket länge, ja då krävs kanske en vinkällare eller vinkyl. Men för oss andra duger en garderob eller skrubb med någorlunda jämn temperatur. Med varmare lagring utvecklas vinet snabbare, vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Skillnaden är inte jättestor; det som tar 5 år i en riktig källare kanske tar 4 i garderoben. Processen är långsam, inget vin blir dåligt över natten.
Några tips till de som vill testa på att lagra lite hemma utan att det kostar en förmögenhet?
– De flesta viner som är gjorda för att lagras är rätt dyra, som finare bordeauxer. Men även billigare viner kan vinna på några år i källaren. Köp flera flaskor, minst 4-6, och prova med 6-9 månaders intervall, skriv upp dina intryck. När du tycker vinet är riktigt gott konsumerar du de som eventuellt återstår. Här är några lite billigare viner som utvecklas med lagring:
VITT:
Casal di Serra, nr 12419, 95 kr - kan lagras 3-5 år.
Margan Semillon, nr 4648, 99 kr - kan lagras 3-5 år.
Georg Breuer Sauvage Riesling, nr 5899, 119 kr - kan lagras 3-5 år.
Trimbach Riesling, nr 2639, 145 kr - kan lagras 3-5 år.
RÖTT:
Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, nr 6253, 99 kr - kan lagras 3-5 år, ofta längre.
Château Pech-Latt, nr 2233, 109 kr - kan lagras 3-5 år.
Fontanafredda Langhe Nebbiolo, nr 22300, 109 kr - kan lagras 3-5 år.
Fonterutoli, nr 32229, 139 kr - kan lagras 3-6 år.
Château Bouscassé, nr 2204, 149 kr - kan lagras upp mot 10 år