Andreas Grube guidar dig i ekodjungeln
Andreas Grube guidar dig i ekodjungeln

Ekologiskt vin - lär dig mer om det populära naturvinet

Naturligt, ekologiskt, organiskt, biodynamiskt. Termerna är många och förvirringen kan bli stor när man diskuterar ekologiskt vin. 

Med hjälp av vår guide blir det enklare att hänga med.

Andreas Grube
Termen naturvin är varken en garanti eller certifiering utan antyder bara en produktionsmetod med ekologiska och naturliga förtecken

Certifiering

I dagsläget är certifieringsprocesserna väldigt splittrade vad gäller ekoviner. EU arbetar dock på att hitta en tydligare gemensam standard. Tanken är också att uppdatera certifieringen så att den tar hänsyn till exempelvis transporter, förslutningar och förpackningar, vilket inte görs i dag.

Certifieringsorgan

Det finns många olika organ som kontrollerar och godkänner ekologisk certifiering, och ofta är det nationella organ som sköter den processen. I Sverige är det KRAV som är kontrollorgan, och ett ekologiskt vin och ett KRAV-märkt vin är alltså samma sak.

Naturvin

Ett väldigt diffust och luddigt begrepp, som betyder att vinet producerats med minimal mänsklig påverkan. Det kan till exempel handla om att man inte använder något medel för att klarna vinet utan låter tyngdlagen göra jobbet, att man inte tillsätter svavel eller att man inte tillsätter jäst utan enbart använder det naturliga jäst som finns på druvornas skal. Men termen ”naturvin” är varken en garanti eller en certifiering, utan antyder bara en produktionsmetod med ekologiska och ”naturliga” förtecken.

Ekologiska viner

Kort och gott viner som produceras med ekologiskt odlade druvor. Vinodlaren får exempelvis inte använda kemiska bekämpningsmedel i vingården utan får enbart jobba med nedbrytbara preparat. Man tillför också näring till jorden på naturlig väg genom att odla gräs mellan raderna av rankor som sedan vänds ner i marken. För att få kalla sitt vin ekologiskt krävs ett certifikat, exempelvis KRAV.

Ekologisk odling innebär många olika begrepp Foto: Colourbox

Organisk och biologisk odling

Två termer som förekommer i olika sammanhang, och som kort och gott är synonymer till ekologisk odling.

Biodynamisk odling

I grund och botten också en synonym till ekologisk odling, men också ett begrepp som tar ett större filosofiskt grepp. Grunden i den biodynamiken är antroposofin och en särskild såningskalender där stjärnornas och planeternas rörelser över himlen, och deras positioner, exempelvis avgör vilka dagar som är bäst för skörd. Biodynamiken handlar också om en större samverkan mellan människor, djur, växter och jord, där man ser hela vingården som en enda levande organism.

Sortiment

Ekologiska viner har de senaste åren varit ett segment som växt starkt och snabbt, och i dag är ungefär var femte vinflaska som säljs på Systembolaget ekologisk.

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin, juni 2017.