Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Lär dig om vin>Guider

Publicerad 3 okt 2018 09:05

Därför blir röda viner röda och vita viner vita

Tillverkningsmetoden avgör också vilken färg vinet får.

Tillverkningsmetoden avgör också vilken färg vinet får.

1/2

Linda Pérez är vinexpert på Allt om Vin. Här förklarar hon varför vitt vin blir vitt och rött blir rött.

Linda Pérez är vinexpert på Allt om Vin. Här förklarar hon varför vitt vin blir vitt och rött blir rött.

2/2

Man tänker ofta inte på att både röda och vita vindruvor är vita inuti. 

Därför blir druvmusten alltid vit, oavsett färgen på druvans skal.

En avgörande skillnad mellan rött och vitt vin är tillverkningsmetoden.  

All röd färg i ett rött vin kommer från de blå druvskalen. Därför finns det en viktig skillnad vid tillverkningen av röda och vita viner. Vid rödvinstillverkning pressas druvorna och skalet får jäsa tillsammans med musten. När man gör vitt vin däremot så pressas saften ur druvorna och skalen tas bort.

Smak i skalen

– Men rött och vitt vin handlar inte bara om färg. I skalen sitter också mycket smak. Så jäsning tillsammans med skal ger såväl färg som aromer, tanniner och garvsyra, säger Linda Pérez.

De vita vinerna som jäser utan skal påverkas då av förklarliga skäl inte smakmässigt av skalen.

LÄS OCKSÅ: Det gör tanninerna för ditt rödvin 

– Här behöver vinmakaren inte stöka runt med självaste skalmassan utan denna plockas i regel bort innan jäsningen påbörjas. Det viktiga då är att bevara druvköttets aromer genom att jäsa vid rätt temperatur och förhindra oxidation.

Orange vin

Men det finns också vitt vin som tillverkas på samma sätt som rött.

– Då är vi inne på orange vin, där skalen från vita druvor får vara med under jäsningen. Det ger vinet en orange, ibland rosaskimrande färg, beroende på druvsort och hur länge skalen får jäsa med. 

– Det har experimenterats en hel del med att göra orange viner den senaste tiden och resultaten har inte alltid varit fantastiska. Men en hel del vinmakare har tagit vinstilen till sitt hjärta och om utvecklingen fortsätter i denna riktning, vilket jag tror, så kommer vi se en hel del orange viner framöver. Dessa är i bästa fall lysande matviner som framför allt passar salt och smakrik mat. 

LÄS OCKSÅ: Så smakar orange vin

Intressant är också att vita viner kan tillverkas av blå druvor. I champagne, till exempel, så kallas detta för en ”Blanc de Noirs”. 

Utan skal

– Precis som vid vitvinstillverkning så har musten ingen kontakt med skalen här. Så ingen färg kommer över i vinet även om man ibland kan få kraftigare, vit färg, på det slutliga vinet.  

Det går alltså utmärkt att göra vitt vin av röda druvor. Men försöker du göra rött vin av vita druvor blir orange det nya röda.

LÄS OCKSÅ: Systemets bästa champagne