Att dricka vitt vin ökar risken för rödvinständer

Vitt vin kan göra att rött vin lättare fastnar på tänderna.

Foto: Adobe Stock

1 av 2: Vitt vin kan göra att rött vin lättare fastnar på tänderna.

Skippa blandningen av vitt och rött om du är orolig för att få röda tänder.

Foto: Shutterstock

2 av 2: Skippa blandningen av vitt och rött om du är orolig för att få röda tänder.

Du vet nog att dina tänder kan färgas till oigenkännlighet av rött vin. 

Men visste du att vitt vin kan öka risken för så kallade rödvinständer?

Allt om Vin reder ut det hela. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Det är lite pinsamt, men vi har alla varit där. 

Du njuter av en god middag, eller ett par glas vin med vännerna, och i takt med varje klunk rödvin börjar dina tänder sakta men säkert att förvandlas till oigenkännlighet. 

Alla stirrar på ditt märkligt målade leende och undrar hur du mår och om de har missat att det är maskerad. 

Rött vin kan bilda missfärgningar

Nej skämt åsido, så illa är det så klart inte. Det finns värre problem än röda tänder. 

Men de flesta skulle nog ändå slippa så kallade rödvinständer. Något som kortfattat uppkommer av att rött vin innehåller kromogener, pigmentproducerande ämnen som tillsammans med tanniner och syra ofta bildar missfärgningar på tändernas yta. 

Det hela gör faktiskt att en del drar sig för att dricka för mycket av det röda, och föredrar vitt vin. Men om du är rädd för ett rött leende, bör du faktiskt vara försiktig med att blanda vitt och rött. 

Vitt vin ökar risken för röda tänder

För visste du att vitt vin ökar risken för rödvinständer? Det låter så klart ologiskt då vinet i sig inte innehåller samma pigment som det röda, men är egentligen inte alls konstigt. 

För att minimera risken för missfärgade gaddar bör du nämligen undvika att dricka vitt precis innan du går över till rött på nästa fest eller middag (vilket är vanligt vid flerrättersmiddagar). Anledningen är att syran i vitt vin ofta är mycket hög och bryter ner eller slipar emaljen på ett sätt som gör den mer sårbar och utsatt för mer pigmenterad dryck som rödvin. 

Ett väldigt syrligt vin innebär alltså att färgämnena i ditt röda vin fastnar mycket lättare på tänderna.

Fler tips på hur du undviker rödvinständer 

Men för all del - hur dina tänder ser ut när du dricker vin är så klart inte viktigast. Så välj i första hand det vin som du tycker är godast och är sugen på. 

Vill du ändå ha ytterligare tips på hur du undviker och förebygger rödvinsleendet – kolla länken med tips här under:

LÄS OCKSÅ: Så undviker du att få röda tänder av rödvin 

Källa: Winespectator 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!