Är du allergisk mot vin, öl och bubbel?

Det finns fler ämnen än alkohol i många drycker som kan vara jobbigt för överkänsliga och de med allergi.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Det finns fler ämnen än alkohol i många drycker som kan vara jobbigt för överkänsliga och de med allergi.

En del är allergiska mot histamin. Men ett tips, som Systembolaget ger, är att ta en receptfri antihistamintablett innan du dricker till exempel rödvin.

Foto: Systembolaget

2 av 2: En del är allergiska mot histamin. Men ett tips, som Systembolaget ger, är att ta en receptfri antihistamintablett innan du dricker till exempel rödvin.

Att dricka bra vin och öl i måttliga mängder är en njutbar upplevelse för många. 

Men ibland blir konsekvenserna att man mår dåligt - oftast på grund av alkoholen - men inte alltid.

För det finns fler ämnen i många alkoholhaltiga drycker som kan vara ett problem för överkänsliga och de med allergi. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Många som gillar vin, öl eller bubbel har med stor sannolikhet vaknat med träkeps någon gång i livet. 

Och att drickandet av alkoholhaltiga drycker ibland får konsekvenser  är knappast en nyhet för någon. Det är också alkoholen i sig som är den klart vanligaste orsaken till att man får huvudvärk, utslag, mår illa eller mår dåligt på andra sätt. 

Men det alla inte vet är att det finns mer än bara alkohol som kan göra att du mår dåligt av till exempel ett glas vin på fredagskvällen.  

Vissa människor är nämligen extra överkänsliga och allergiska mot specifika ämnen som finns i flera alkoholhaltiga drycker. 

LÄS OCKSÅ: Bäst vinet från 2017 enligt experterna

Röda utslag och migrän av histamin i vin

En del får till exempel lätt röda utslag eller rodnad av att dricka vin, vilket kan bero på att man till exempel är känslig för histamin. Det är förutom ett naturligt ämne i kroppen också vanligt i de allra flesta viner, särskilt långlagrade röda. 

Många gånger kan histamin framkalla migränanfall eller rodnad. Men ett tips, som Systembolaget ger, är att ta en receptfri antihistamintablett innan du dricker rödvin. 

"Det kan göra att du slipper besvär", skriver Systembolaget. 

Även sobrinsyra och olika färgämnen kan ge liknande symptom. 

Sulfiter i vin kan drabba dig med astma

Ett annat ämne som främst drabbar astmatiker, då luftrören kan dras ihop, är sulfiter. Det tillsätts i många viner, men halterna är generellt lägre i ekologiska varianter.  Är man känslig bör man helt hoppa söta viner, uppger Systembolaget. 

LÄS OCKSÅ: Naturvin - en trend eller en naturlig del av framtiden 

Dessutom finns det ämnen i olika kryddor och smakämnen som kan framkalla allergiska reaktioner hos vissa personer - som till exempel extrakt från nötter, kakao, örter och bär.

Här är det dock klurigt. För reglerna gällande innehållsförteckning är dessvärre inte lika omfattande för drycker med alkohol, som när det gäller till exempel mat. EU kräver bara att viss information märks ut som mjölk, jordnötter, sulfiter och gluten.

Kortfattat kan man säga att även om alkoholen i sig oftast är den största boven i dramat, finns det en rad andra substanser i alkoholhaliga drycker som kan bli ett problem för allergiska. Förutom ovan nämnda ämnen, kan det i olika alkoholdrycker även finnas karmin, jäst, laktos, gluten och ägg- & mjölkproteiner, som kan påverka överkänsliga.

Källa: Systembolaget.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer