1 av 3
En isbit i vinet kan funka en riktigt varm dag, eller vad tycker du?
2 av 3: En isbit i vinet kan funka en riktigt varm dag, eller vad tycker du? Foto: Colourbox
Nej viner som har drag av päron innehåller aldrig päron. Vin görs av druvor.
3 av 3: Nej viner som har drag av päron innehåller aldrig päron. Vin görs av druvor. Foto: Colourbox

8 myter om vin - därför stämmer de inte!

Har du hört talas om vinets ben, tårar eller gardiner men aldrig riktigt förstått vad de är eller betyder? Lägger du is i ditt vin men skäms för det? Allt om Vin slår hål på åtta knasiga myter om vin som kan ha skapat både förvirring, irritation och pinsamma situationer, helt i onödan.

1. Vinets tårar, ben och gardiner - bara det som gäller

Snurra glaset och titta på hur vinet rinner ned längs glasets sidor. Dessa ränder av vin kallas gardiner, tårar eller ben och berättar en hel del om vinets alkoholhalt, sockerinnehåll och konsistens. Eller?  Vatten är en primär komponent i vin och vatten avdunstar mycket långsammare än alkohol så när alkoholen avdunstar ökar ytspänningen av vattnet och bildar droppar som gravitationen tar kontroll över.  Det handlar alltså om en kemisk reaktion som dessutom kan påverkas av eventuella andra partiklar på glasets yta såsom rester av diskmedel. Så, fortsätt gärna fascineras av tårarna men förlita dig inte på dem.

Fortsätt gärna att fascineras av vinets tårar men förlita dig inte på dem

2. Bara amatörer lägger is i vinet

LÄS MER: Huvudvärk av vin? Här är vinvärldens sanningar 

I södra Frankrike är det snarare norm än undantag att man dricker rosé med isbitar i. Det kallas ”piscine” vilket betyder pool. Anledningen till att man säger att man inte ska göra det är för att vinet blandas med vattnet och förlorar sin karaktär. Men, ibland får man bedöma efter situationen. Hellre kall champagne med is än varm utan.  Eller?

3. Det finns maskulina viner och feminina viner 

När man reser runt på vingårdar i Sydeuropa pratas det mycket om feminina och maskulina viner där de feminina beskrivs som mer eleganta och fruktiga och de maskulina mer robusta och sträva. I vissa vinbarer kan man också få höra att man borde föredra ett visst vin framför ett annat bara av den anledningen att man är kvinna. Det är, som ni förstår, bara trams. Gå efter din personliga smak och inte ditt kön när du väljer vin.

4. Sött vin är för nybörjare 

Mångas ögon öppnas för vinets värld genom ett vin av söt eller halvtorr karaktär. Men, det betyder inte att valet av ett sött vin signalerar nybörjare. Många av de mest exklusiva vinerna i världen är söta, fransk sauternes, ungersk tokaj eller tysk riesling spätlese till exempel.

5. Dyrare viner är alltid godare. 

Det är naturligtvis oftast så att ett dyrare vin innebär en högre kvalitet, vilket ger en större smakupplevelse. Men det är inte alltid det stämmer. Det finns många olika faktorer som påverkar vinets smak, till exempel jordmån och klimatförhållanden. 

6. De bästa vinerna för lagring har traditionell vinkork. 

Detta stämmer inte alls då korken faktiskt kan göra att vinet förstörs. Korken kan släppa igenom luft och börja mögla, och då blir smaken på vinet därefter. Aluminiumkorkar ger ingen konstig smak och fungerar precis lika bra som traditionella korkar vid lagring.

7. Vin som smakar röda bär innehåller röda bär 

Vin är alltid gjort på druvor, men olika faktorer påverkar vinets smak. 

LÄS MER: Lagra vin hemma i garderoben  

8. Rött vin ska alltid serveras vid rumstemperatur 

Inte helt sant. Ofta serverar vi faktiskt våra röda viner för varma vid 20-23 graders rumstemperatur och de vita för kalla. Och är det ännu varmare inne, så påverkas doften av vinet och en tung alkoholhalt dominerar. Vi tar som regel ut röda viner timmar innan servering och lägger vitviner i frysen. En bra riktlinje kan vara att ta ställa in rödvinet en kvart i kylskåpet och ta ut vitvinet en kvart innan. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!