Beställa vin på krogen – så gör du!
1 av 2: Beställa vin på krogen – så gör du! Foto: Colourbox
Mikael Mölstad skriver om vin & etikett.
2 av 2: Mikael Mölstad skriver om vin & etikett.

Guide: Så beställer du vin på krogen

Att beställa vin på krogen gör många osäkra. 

Så ska det inte behöva vara! Allt om Vins expert Mikael Mölstad reder ut begreppen – och tipsar om lösningar.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt vin till grillat - experten tipsar  

Vissa restauranger har vinlistor som är tjocka som gamla biblar. Andra har bara några kopierade papper. Ibland är det inte mer än en handskriven lista på väggen. Men alla kan de skapa en lätt panik. Vem i sällskapet ska bestämma? Och framför allt – vad ska vi beställa? När jag själv går på restaurang är risken överhängande att alla pekar på mig när det är dags för vinvalet. Det förtroendet tar jag emot med glädje och mina erfarenheter delar jag gärna.

Vem ska ta listan?

Här tar vi upp igenom några klassiska dilemman som kan uppstå vid bordet...

Dilemma: Vem ska ta emot vinlistan?

Du har säkert varit med om känslan. Hovmästaren kommer med vinlistan och pekar med den uppfordrande runt bordet. Alla tittar menande på någon annan. Det slutar oftast med att den som brukar prata mest om vin får den i knäet – utpekad av de andra vid bordet. 

Lösning: Om det är du som fått listan gäller det att vara diplomatisk. Förklara först att det inte är du som ska bestämma. Locka helt enkelt fram de andras önskningar. Du vet säkert redan vad några i sällskapet gillar. Läs också mina tips här, så är det förhoppningsvis du som tar emot vinlistan nästa gång det är dags. 

Dilemma: Vin på glas eller hel flaska?

Ibland händer det att någon propsar på att bara vilja ha ”ett glas”, vilket gör andra bekymrade. ”Ska vi bara få ett glas var?”

Lösning: Kolla först om de finns ett bra urval av ”vin på glas”. Men kom ihåg: om inte alla vill hålla sig till ”ett glas” är det alltid bättre att beställa helflaskor om ni är fyra eller fler vid bordet. Prisskillnaden per glas är stor. Den som då bara vill ha ett glas får nöja sig med det. Utan att kräva rabatt.

Vad får det kosta?

Dilemma: Gästerna har olika intresse av prisnivån.

I princip omöjligt att jämka ihop. Om du försöker kommer båda parter att sura.

Lösning: Är ni minst fyra vid bordet är det enkelt. Ni väljer två flaskor. De båda parterna får välja varsin på olika prisnivå. Var noga med att klargöra att de som vill slå på stort får betala den extra kostnaden. Ett bra tips är att fråga servitören om de använder Coravin (en metod att suga vin ur fina flaskor utan att öppna dem). Då kan finliraren få sitt lyxvin i ett eget glas.

LÄS OCKSÅ: Så serverar du bäst vin ur bag-in-box 

Dilemma: Gästerna gillar olika sorters vin.

En propsar på tunga röda viner. En annan vill bara ha lätta vita. Oavsett vilken mat som serveras. 

Lösning: Det bästa är om ingen får sitt – men båda blir nöjda. Föreslå ett vin att enas kring som inte är deras givna favoriter. Två sådana vintyper är lätta pinot noirer eller beaujolais – ”som funkar fint till dessa maträtter och är så trendigt”. Eller argumenterar du med pondus för en specialare som till exempel en fyllig vit Sancerre från Loire som ”man bara måste prova”. Funkar inget? Kör hårt med ett lite kraftigare rosévin med tilläget ”det passar till allt”.

Hur funkar det med maten?

Dilemma: Jag vet vilken sorts vin jag vill föreslå. Men vilken  prisnivå ska jag välja?

Lösning: Eftersom du varken vill framstå som brackig eller snål (eller hur?): välj aldrig det dyraste vinet – eller ens det näst dyraste. Undvik de allra billigaste. Men däremellan kan du välja fritt. 

Dilemma: Hur ska man beställa  vin när man inte vet hur maten smakar?

Det här är det vanligaste dilemmat. Egentligen gör det detsamma om menyn eller vinlistan kommer först. Du vet ju ändå inte hur maten och vinerna passar ihop.

Lösning: Enklast kallar ni på restaurangens mest vinkunniga och ber att få förslag – helst i olika prisklasser. Checka alltid i vinlistan vad de kostar. Beställer ni en meny med tillhörande viner kan det lösa dilemmat. Vinmenyer är oftast mycket bra – dock sällan prisvärda. Bäst är att vara liberal när det gäller att kombinera vin och mat. Då kan du fråga om generella vintips till maten – även om alla beställer olika rätter.

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt glas till ditt vin 

Aktuellt just nu