Guide: Det här händer i vingården under ett år

Skördetiden då druvorna tas om hand är en av årets viktigaste perioder för varje vinmakare.

Foto: Adobe Stock

1 av 2: Skördetiden då druvorna tas om hand är en av årets viktigaste perioder för varje vinmakare.

Allt om Vins återkommande medarbetare MIkael Mölstad har skrivit flera böcker om vin, bland annat Stora vinboken.

Foto: Thomas Hjertén

2 av 2: Allt om Vins återkommande medarbetare MIkael Mölstad har skrivit flera böcker om vin, bland annat Stora vinboken.

Kanske har du haft turen att strosa runt i en vingård under skördetiden, under en av årets viktigaste vinmånader - september. Men vad händer under lågsäsongen? Här får du Allt om Vins snabbguide från januari till december. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Januari: Vinrankan beskärs så att det bildas en kraftig stam som ska bära upp höstens frukt.

Februari: Beskärningen fortsätter. Nu tas även sticklingar för ympning. Dessa sätts i sand inomhus för att sparas till nästa år.

Mars: Vårvärmen väcker vinstocken. Tid att avsluta beskärningen och plöja upp jorden.

April: Dags för vårstädning. De sticklingar som togs förra februari skall planteras. Nu börjar vädret bli viktigt – inte för varmt och inte för kallt. Plantan är inne i ett känsligt läge. Knoppningen får inte komma igång för tidigt. Då finns risk för frostskador.

Maj: Oftast en lugn månad, men faran för nattfrost är ännu stor. Ibland måste man elda eller fl äkta mellan vinrankorna om temperaturen faller för djupt. I maj avlägsnas rotskott regelbundet och besprutning mot bladsjukdomar börjar.

LÄS OCKSÅ: Fladdermöss hjältar i de franska vingårdarna  

Juni: De ”hundra dagarna” inleds, tiden mellan blomning och skörd. Bra väder är viktigt för blommor

Juli: Då besprutas regelbundet med bordeauxvätska (vatten, kalk och kopparsulfat) och svavel mot mjöldagg och ohyra.

Augusti: Nu sker ”le véraison”, då de röda druvorna börjar få sin färg. Redskap repareras och faten inspekteras.

September: Nu sker la maturation (mognaden). Jämte juni den viktigaste månaden vad gäller väderleken. Många årgångar har trots usel sommar räddats av en strålande september. Skörden i Bordeaux börjar normalt runt den 25:e.

Oktober: När alla druvor är inne gödslas fälten och vinbonden plöjer för nya plantor.

November: Nu ska vingården städas. Gamla skott skärs av och jorden plöjs upp så att den skyddar plantorna inför vintern.

December: En lugn månad på fälten. Skott ska skäras som vanligt och jord som försvunnit ska åter på plats.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om vin - från druva till dryck  

 Text ur Stora vinboken, av Mikael Mölstad

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer