Ett par alkoholfria tips är fint att ha i rockärmen när du fixar sommarfest.
Ett par alkoholfria tips är fint att ha i rockärmen när du fixar sommarfest. Foto: Adobe Stock

Guide: 6 proffsiga tips till sommarfesten

God planering i förväg, fräscha råvaror och recept som inte stressar ihjäl dig. Och goda drycker förstås! Att fixa sommarfest är kul och härligt - här är tipsen för dig som förgyller tillställningen. 

Rätt mängd vin i glaset 

Hur mycket vin ska det vara i glaset? Ja, en rätt så viktig fråga i vissa kretsar. En god tumregel är att ju finare vin, desto generösare med luft i glaset. Ofta är det också glasets form som avgör. Vanligen funkar det att tänka att vinet aldrig ska gå över där glaset är som bredast. Glöm dock inte på att fylla på vid behov, det är inte kul att betraktas som snål så låt situationen avgöra. 

Ha koll på vinets temperatur

Vinets temperatur är viktig och kan göra mycket för smaken, på gott och ont. Oavsett om det handlar om alkohol eller alkoholfritt så är en rätt kyld flaska bubbel alltid härligare än en för varm. Tänk dock på att FÖR kallt faktiskt kan strypa smaken, så ta fram den exklusiva champagnen en liten stund innan servering. Här ett par tumregler: 

Mousserande vin: Champagne, 8–12 grader. Halvtorra eller söta sorter, 6–8 grader. 

Sött och halvtorrt vitt vin: kylskåpskallt, det vill säga 5–10 grader.

Torrt vitt vin: 10–14 grader. 

Lättare rött vin: 14–16 grader. 

Medelfylligt och fylligt rödvin: 17–20 grader.

Servera alkoholfritt vin 

Det alkoholfria utbudet växer som aldrig förut, speciellt på ölsidan, och som den fina värd du är tänker du förstås på gott i glaset till alla gäster. Tiden med ramlösa eller cola till chaufförerna är förbi, men känns det svårt med vitt och rött vin (ja, det ÄR svårt) så tänk finare cider, must eller öl där det finns en del roligt numera. En alkoholfri sprudlande cocktail gör också succé, här ett enkelt recept. 

LÄS MER: Alkoholfria val - Systembolagets mest populäraste flaskor  

Så mycket vin går åt 

Räcker drycken? En vanlig fråga inför festen, men tricket är att hellre köpa lite extra. Spara kvittot så får du byta in oöppnade flaskor efteråt. Här ett par tumregler, självklart beroende på hur mycket som hälls upp per glas. 

Rött vin: 5-6 glas per flaska

Vitt vin: 6-7 glas per flaska. 

Mousserande vin: 7-8 glas per flaska

Lufta vinet - expertens bästa knep 

Kanske är ni många och du har valt att handla boxvin? Helt förståeligt, men gör det bästa av vinet. 

– En karaff är en bra grej att börja med, dels för att vin generellt innehåller svavel. Svavel använder man för att stabilisera vinet och det funkar också som konserveringsmedel. Genom att hälla det i en karaff, och köra runt lite så kan man lufta bort den här lite stickiga svaveltonen som man kan känna i doften, säger Andreas Grube. 

Man kan kortfattat beskriva det som att luften gör att vinet så att säga snabbmognar och gör att de hårdaste kanterna och de tuffaste tanninerna slipas av.  

LÄS OCKSÅ: Dekantera vinet - så går det till 

Rätt vinglas - det här behöver du 

Nej, man behöver inte 15 olika glas.  Du klarar dig ganska bra på bara ett. Enligt Andreas Grube är grunden att vinglaset ska vara genomskinligt, ha en stabil fot, en stjälk att hålla i, en avrundande kupa och en avsmalnande mynning. Men vill man steppa upp sin vinupplevelse ytterligare kan det trots allt vara värt att köpa några fler varianter.  Gärna av bättre kvalitet, så att de är tunnare och elegantare att dricka ur. 

– Det första du behöver är så klart ett champagneglas. Jag tycker att varianten med lite bulligare kupa är att föredra framför den traditionella flöjten, säger Andreas Grube. 

 En annan klassiker är bordeauxkupan, som förstås lämpar sig för just viner från Bordeaux och andra viner som är lite strama och stöddiga i karaktären. Bourgognekupan är lite bredare och fylligare och är mycket användbar. 

– I den här kan du dricka dels de lite elegantare röda vinerna i som pinot noir och nebbiolo. Det funkar också sjukt bra till ekfatslagrad chardonnay eller lite mustigare champagner, säger Andreas. 

LÄS MER: Välj rätt glas till vinet - Allt om Vins guide   

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!