Varje vecka svarar Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell på läsarfrågor.
1 av 2: Varje vecka svarar Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell på läsarfrågor. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Varje vecka svarar Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell på läsarfrågor. Denna vecka undrar en läsare om det går att dricka ett äldre rosévin?
2 av 2: Varje vecka svarar Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell på läsarfrågor. Denna vecka undrar en läsare om det går att dricka ett äldre rosévin? Foto: brent Hofacker

Går det att dricka ett äldre rosévin?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Går det att dricka ett äldre rosévin? 

Hej Gunilla!

Jag dricker mest rosévin när det börjar ljusna ute. Härliga tider! Men jag har läst att rosévin ska man helst dricka så ungt som möjligt. Nu har jag ”hittat” en flaska i mitt vinförråd  Lez Lauzeraies Tavel 2016. Går det fortfarande att dricka, tror du?

Hälsningar, Lillemor

Vinskribenten Gunilla Hultgren Karell svarar: 

Hej Lillemor!

Generellt sett brukar man säga att rosévin vinner på ungdom och friskhet. Sedan är det ju inte så att ett rosévin säckar ihop så fort det gått ett år utan det som kan hända är att den där riktigt pigga tonen långsamt avtar. En del roséviner klarar längre lagring och kan till och med får lite bättre djup och harmoni. Just det rosévin som du har kvar, Les Lauzeraies, klarar av lite fler år i källaren än rosévin generellt. Det kommer från Tavel i södra Rhônedalen och har en bra struktur. Jag har testat äldre årgångar av vinet till belåtenhet. Jag tror inte att du kommer att bli besviken.  

Vänliga hälsningar, Gunilla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!