Högstämning i vingårdar vid Loirefloden
Högstämning i vingårdar vid Loirefloden Foto: Stevens Frémont / © Stevens Frémont

Franska Loire gör intryck – det är dags att åka dit

Loire är en av världens mest spännande vinregioner. Här görs viner i en mängd olika stilar på skilda druvor - mycket är i världsklass. Men märkligt är det få vinvänner som har varit där. Allt om Vins Mikael Mölstad berättar varför det är dags att åka dit.

Utan vatten inget vin. Utan Loirefloden inga Loireviner. På en sträcka av närmare åttahundra kilometer flyter vattenmassorna fram – från Bourgogne ända till floden möter Atlanten. Med alla sina bifloder som avvattnar stora delar av nordvästra Frankrike utgör detta ett mäktigt landskap, både bergigt och bördigt. Det är inte konstigt att Loire varit attraktivt för vinodling i årtusenden. Redan på romartiden odlades vinrankor. Under medeltiden tog klostren över för att följas av adel och kungligheter.

Tack vare närheten till Paris har Loiredalen i århundraden varit en favorit bland de besuttna i Frankrike. Ingen annanstans finns så många stora stiliga slott samlade. Idag vallfärdar folk från hela världen hit för att uppleva den storslagna arkitekturen och alla påkostade parkanläggningar. De flesta vinentusiaster gillar säkert också slotten – men framför allt är de intresserade av vinerna från Loire. Men märkligt nog har få av dem varit här. Man kan undra varför? Kanske beror det på att Loire som vinregion inte är helt lätt att utforska. Det krävs både tid och kunskap för att få grepp om detta varierade vinlandskap kring floderna. Men nog är det mödan värt. Ingenstans i vinvärlden kan du möta så många fantastiska viner i olika stilar på olika druvor från skilda terroirer.

Från Loire kommer otaliga berömdheter i vinvärlden vilket gör att många har sina egna favoriter. Här görs lätta torra vita viner, fatlagrade vita, fylliga söta, både lätta och kraftiga rödviner, mousserande och en hel del klassisk rosé. Här finns alltså det mesta från Sancerre i öster till Vouvray och Chinon i Touraine, Samur och Savennières i Anjou och kustlandskapets Muscadetviner. De odlade druvsorterna är förstås också varierade. De gröna sauvignon blanc, chenin blanc och muscadet är mest berömda tillsammans med de blå cabernet franc och pinot noir.

Varje gård ska ha egen buteljering

Finns det då något gemensamt mellan alla dessa druvor, stilar och producenter? Ja, mer än vad man tror. Loire domineras av små och medelstora producenter. Kooperativen är historiskt sett få – även om antalet ökar. Alla producenter är, med få undantag, genuina jordbrukare där familjerna ofta odlat olika sorters grödor genom decennierna. Och alla delar de i dag samma passion för att utforska sin del av regionen vad gäller växtplatser och jordmåner. Målet för många är att varje vingård eller terroir ska ha sin egen buteljering.

Närheten till Paris har alltid varit en tillgång för producenterna i Loire. Men parisarnas vintörst har historiskt sett inte legat åt kvalitetshållet. Nästan allt vin har fram till 1950-talet levererats på fat för att tappas upp i Paris av inte alltid så nogräknade vinhandlare. Det skulle ändras under 1960-talet när Sancerre gick i bräschen för att marknadsföra sina viner med etiketter och flaskor som visade ursprunget.

Claude Champault driver vinhus Roger Champault utanför Sancerre.

Claude Champault driver det kända vinhuset Roger Champault utanför Sancerre. Han påminner om att hans far sålde allt till negocianter så sent på 1990-talet innan de började buteljera själva under eget namn. Claude Champault är en av de stora förespråkarna för att utnyttja de olika terroirerna för att skapa viner med olika karaktär. En annan av Sancerre-producenterna, Pascal Jolivet, jobbar på samma sätt men ännu mer naturnära med vildjäst från druvan i vingårdarna. Pascal Jolivets historia är dock annorlunda. De började som negocianter på 1980-talet och blev sedan sina egna med i dag stora vinarealer och modernt vineri.

Sverigefavoriten Henri Bourgeois startade som ett vanligt jordbruk och började göra vin i mindre skala först på 1960-talet. Idag är de en av de dominerande i området med pregnanta viner i aromatisk och mineralig stil. Mest hardcore i området är annars uppstickaren Domaine Vacheron där Jean Laurent Vacheron är drivande. De buteljerar nio olika sauvignon blanc från olika vingårdslägen – allt är biodynamiskt producerat med stor mineralitet och syra. Deras pågående bygge mitt i Sancerre visar hur mycket framtidstro det finns i området.

Vingården som blivit en vallfärdsplats

Många anser att det är från Sancerre och Pouilly-Fumé de bästa vinerna på sauvignon blanc i världen kommer. Jag gissar att ännu fler anser att världens bästa chenin blanc också kommer från Loire, i synnerhet från Vouvray. Från dessa sluttningar utanför staden Tours med förkastningsbranter ner mot Loirefloden görs viner som väcker habegär hos alla vinvänner – i synnerhet de som gillar mer naturnära viner. En av de bästa är Laurent Kraft på Domaine des Lauriers. Han gör ett stort antal olika chenin blancviner från området – både bubblande, torra och söta. Bra Vouvray tål att lagras länge vilket Laurent Kraft gärna demonstrerar genom att plocka fram tjugoåriga viner ur gömmorna i sin hundraåriga källare i bergsluttningen.

Laurent Kraft gör ett stort antal olika chenin blancviner från området – både bubblande, torra och söta.

Bara någon timme från Vouvray breder ett av de främsta rödvinsområdena ut sig. För alla vänner av cabernet franc är Chinon och Bourgueil heliga marker. I staden Chinon ligger vingården som blivit en vallfärdsplats i sig: Clos de L’Echo som tillhör Couly Dutheuil. Från dessa sjutton hektar som Claude Couly köpte 1921 görs viner med stor örtig karaktär, djup mogen frukt och en gedigen eftersmak. Bara några kilometer därifrån ligger en annan kultproducent: Charles Joguet. Vinhuset grundades på 1950-talet av just Charles Joguet som var konstnär med stor passion för vin. Idag jobbar de enbart med cabernet franc där de lyfter fram maximalt av vingårdarnas olika terroirer utan att kompromissa.

Även i Chinon produceras en del chenin blanc – och de blir allt populärare i trend med att vita viner generellt tar för sig mer i vinvärlden. Hos till exempel Bollingerägda Langlois Chateau i Saumur görs både stilla och mousserande viner av druvan där bubblet kan ha inslag av cabernet franc. I deras mer än sex kilometer långa källargångar i berget ligger över två miljoner flaskor för att mogna i tre år. Vill du uppleva ett unikt bubbel gjort på chenin blanc, chardonnay, cabernet franc och pinot noir från fyra olika terroirer ska du prova deras vin Quadrille.

De som är riktigt frälsta på karaktärsfull chenin blanc beger sig dock än mer västerut. En av de mest legendariska producenterna är Moulin Touchais. Med stor envishet och uthållighet har samma familj sedan 1700-talet gjort ett sött vin som verkar tåla lagring hur länge som helst. Sedan andra världskriget har de gjort en dygd av detta och lagrar viner upp mot fyrtio år innan de säljs – bra årgångar ännu längre. I deras vinkällare finns i dag en miljon flaskor där de äldsta är från 1968. De viner som de har mest av i lager är från 1985. En mogen Moulin Touchais är ett måste att prova för varje vinvän. Med sin feta apelsinsötma med saffransdoft och krämiga marmeladtoner är det en upplevelse.

Bege dig till Savennières för torr chenin blanc

Vill du uppleva torr chenin blanc med lagringskaraktär ska du bege dig till Savennières. Mest berömt är den gamla klosteregendomen Roche aux Moines. Här i munkarnas dalgång ligger två egendomar som tillhör de bästa i sin klass. Den ena är Domaine aux Moines den andra Coulée de Serrant. De båda grannarna jobbar lika naturnära: biodynamiskt med vildjäst och mycket begränsad svavelpåverkan. På Domaine aux Moines har Tessa Laroche sedan början av 2000-talet utvecklat sina chenin blancviner till några av de bästa i Frankrike. 

Tessa Laroche driver Domaine aux Moines.

Nästan alla menar dock att Tessa Laroche har en övermäktig konkurrens om vinvännernas gunst i grannegendomen Coulée de Serrant. Där huserar nämligen biodynamikernas gudfader: Nicolas Joly med sin dotter Virginie. Nicolas Joly har skapat sitt världsrykte genom att göra absolut kompromisslösa viner där planeternas läge, månfaserna och de magnetiska polerna alla har betydelse för grödornas utveckling i vingården. Han menar att naturen är den bästa vinmakaren. Trots detta, eller tack vare, gör Coulée de Serrant troligen de mest spännande chenin blancvinerna i världen. Synnerligen karaktärsfulla och nästan omöjliga att oxidera.

Far och dotter Joly Virginie och Nicolas. De båda utvecklar hela tiden det biodynamiska arbetet i vingårdar och källare.

Hela kustområdet där Loirefloden rinner ut i Atlanten sydväst om Nantes är vigt åt produktion av viner på druvan somi dagg kallas muscadet – liksom området. Även detta stora område har genomgått en metamorfos när det gäller kvaliteten. Från att ha gjort nästan bara generiska viner där alla legat lika länge på jästfällningen satsar allt fler på mer unikitet. Druvan och den friska mineraliga karaktären är visserligen densamma men nu ska vinerna göras mer naturligt med egen vinifikation för varje odlingsläge och jordmån. En av de främsta företrädarna för detta kvalitetslyft är Bonnet Huteau där de även jobbar biodynamiskt. Jean Jacques Bonnet Huteau är den drivande kraften och dessutom stor inspiratör för andra i området. 

Jean Jaques Bonnet gör sina Muscadet-viner naturnära med vildjäst utan svavel eller tillsatser.

Det är bara att konstatera att det i hela Loire, från Sancerre till Muscadet, pågår en spännande dynamisk utveckling som kommer ge ett stort avtryck bland världens vinvänner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande