Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer
EXPRESSEN.SE

Forskare: Vinprovning aktiverar hjärnan mer än något annat

Vad doftar det och smakar egentligen? Att bena ut allt är inte lätt.

Foto: Shutterstock

1 av 2

En klassisk vinprovning sätter igång hjärnan mer än du kanske kunnat ana.

Foto: Shutterstock

2 av 2

Vinprovning och vindrickande aktiverar hjärnan mer än någon annan aktivitet, till exempel att lösa ett komplicerat matteproblem. 

Det hävdar hjärnforskaren Gordon Shepherd vid Yale University i en bok som fått stor uppmärksamhet.

Ämnen i artikel:

Vin

Andra har också läst

Alla som testat på vinprovning vet att det inte är det lättaste. Smak och lukt ska tolkas och förstås av hjärnan, och forskning visar att det faktiskt är väldigt komplicerat. Mer komplicerat än någon annan aktivitet som uppmäts, faktiskt.

Att dricka ett glas vin kräver nämligen ett komplicerat samarbete mellan tungan, käken, diafragman och halsen. Inne i munnen registrerar tusentals smaklökar smaken och lukten från vinet och skickar signalerna till hjärnan. Där sker det mest komplexa arbetet med att tolka det utifrån minnen, känslor, njutning och igenkänning av smaker.

Till skillnad från annat avancerat arbete för hjärnan, som att lösa ett svårt matteproblem, aktiverar vinprovning större delen av hjärnan, enligt boken. Men hur går det då till när vi identifierar och känner igen smaker i vin? Gordon Shepherd använder synen för att förklara det.

LÄS MER: Dofta och smaka - lär dig vinprovningens eget språk

Hur vinet smakar skiljer sig mellan människor

– Saker vi ser har ingen färg i sig själv, men när vi ser dem skapar hjärnan själv färger utifrån våglängder på ljusvågor. Precis så har molekylerna i vin ingen smak, men när de träffar tungan och stimulerar vår hjärna skapar hjärnan smakupplevelsen på samma sätt som den skapar ljus, säger han till NPR.

Hans bok tar också upp hur olika vi uppfattar smakerna i vin. Salivet har stor påverkan på smaker och det skiljer sig mellan människor baserat på exempelvis ålder och kön men kan också vara olika vid olika tider på dygnet. Luktreceptorerna, som också påverkar smaken, skiljer sig även den mellan individer. De byts också ut över tid.

– I slutändan är smakupplevelsen densamma till ungefär 90 procent medan 10 procent är individuellt. Det är en av tjusningarna med vin – när man jämför smakerna med vad andra känner är det inte alltid samma sak, säger han till NPR.

LÄS MER: Vinexperten: Därför är vinprovning enklare än du tror