Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Lär dig om vin

Publicerad 23 okt 2017 10:04

Föreningen som sprider vinkunskap bland studenter

Jonathan Rex och hans kompisar grundade vinförening för studenter.

Jonathan Rex och hans kompisar grundade vinförening för studenter.

1/2

Foto: Akademiska Vinförbundet

Som ett Munkskänkarna - fast för en yngre målgrupp. Så beskriver Akademiska Vinförbundet sitt syfte.

Som ett Munkskänkarna - fast för en yngre målgrupp. Så beskriver Akademiska Vinförbundet sitt syfte.

2/2

Foto: Akademiska Vinförbundet

Jonathan Rex och hans kompisar tyckte att det saknades en seriös förening för mat- och vinintresserade studenter. Det blev grunden till det som i dag är Akademiska Vinförbundet. En möjlighet för unga akademiker att lära sig mer om vin. 

Det är inget nytt att det dricks en hel del vin i studentlivet. Men ett helt nytt intresse för det goda vinet växer sig allt starkare bland Sveriges akademiker. Och det tack vare Akademiska Vinförbundet, som startade som en lokalförening för studenter i Uppsala men som nu är rikstäckande och närmar sig 1000 medlemmar. Jonathan Rex är en av initiativtagarna och numera ordförande för förbundet på riksnivå. 

Startade förening tillsammans med vänner 

2015 startade han landets första förening, Uppsala Akademiska Vinsällskap, tillsammans med vännerna Daniel Schmitterlöw och Albin Wiklund. 

Vi tyckte att det saknades en förening för studenter som ville lära sig  mer om vin och vinprovning

– Vi tyckte att det saknades en förening för studenter som ville lära sig  mer om vin och vinprovning; som ett Munskänkarna men riktat mot den  specifika målgruppen studenter , säger Jonathan, 26 år, som i dag lämnat studentlivet men väljer att delvis arbeta med vin.

LÄS MER: Vinprovningens eget språk  

Jonathan säger att vin ofta betraktas som vårt att förstå sig på, men att ett av syftena med föreningen just är att komma runt det. 

– Vi håller en hög nivå, men vill samtidigt lära oss mer om vin på ett roligt och avslappnat sätt. Vi samarbetar sedan starten med flera aktörer i branschen och bjuder in till exempel en importör att hålla i en vinprovning, eller låter en entusiastisk  student  göra det. 

Det som började som lokalföreningar i Uppsala och senare Lund sprider sig nu bland Sveriges studenter. Föreningar finns även i Umeå och Linköping och under hösten startas föreningar upp både i Stockholm och vid restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. 

– Grythyttan är ett extra roligt tillskott, med tanke på deras sommelierutbildningar. Här har vi mycket vinintresserade studenter som ju utbildar sig i ämnet – och kan inspirera och lära andra. 

Jonathan Rex tog initiativet till Akademiska Vinsällskapet under sin studenttid i Uppsala.

Foto: Akademiska Vinförbundet

Själv har Jonathan inte pluggat till sommelier, men däremot läst kurser  i vinkunskap. Kanske vill han också skriva om vin i framtiden - det återstår att se. 

Vad kommer ditt eget starka vinintresse ifrån?

– Jag är uppväxt med föräldrar som alltid pratat vin vid matbordet och som haft ett stort intresse. Och så Allt om Vin förstås, den tidningen fanns alltid med hemma hos oss!