Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Om det blir vin över i flaskan finns det bra metoder för att förvara vinet så att det håller längre.Om det blir vin över i flaskan finns det bra metoder för att förvara vinet så att det håller längre.Om det blir vin över i flaskan finns det bra metoder för att förvara vinet så att det håller längre.
Om det blir vin över i flaskan finns det bra metoder för att förvara vinet så att det håller längre. Foto: Mercedes Fittipaldi - stock.adobe.com

Experterna: Så förvarar du öppnat vin på bästa sätt

Har du vin över i flaskan som du gärna vill dricka även nästa vecka?

Då handlar det mesta om bra förvaring. 

Här är några tips från Allt om Vins experter. 

Blev det kanske bara ett glas av det nya vinet du öppnade hemma i soffan? Eller drack middagsgästerna bara upp hälften av den andra flaskan som ställdes fram på matbordet? Du vet hur det är, plötsligt står man där med en halvfull flaska vin.

Första tanken blir, hur länge klarar sig vinet innan det blir dåligt och är det farligt att dricka det om en vecka? Nej, det är inte farligt, men vinets smak påverkas. Hur länge olika viner håller kan du läsa mer om här. 

Förvara vinet i en mindre petflaska

Men generellt kan man säga att viktigaste faktorn för att få vinet att hålla sig fräscht är förvaringen av det som blir över, och här finns flera sätt att skydda vinet. Är du riktigt ambitiös så byter du ut helt enkelt ut förpackningen till en mindre glamourös sådan, som en petflaska. 

– Det bästa är att hälla vinet i en mindre flaska och sätta på en kork för att skydda mot syre. Om vinet dessutom får stå i kylskåpet håller det sig ännu bättre, säger Allt om Vins vinexpert Gunilla Hultgren Karell. 

Vinet ska skyddas från syre

Orkar man inte hälla över vinet i en annan mindre flaska så är det ändå viktigt att inte lämna vinflaskan öppen. Det gäller även om den står kallt, då den då kan ta smak av annat i kylskåpet.

Det som händer när syret kommer i kontakt med vinet är att oxidationsprocessen startar och till slut riskerar vinet att smaka vinäger. 

– Viktigast är att försluta ordentligt – så att vinet skyddas från syre – och att förvara vinet svalt och mörkt – så tryck i korken och ställ i kylen, råder Allt om Vins Andreas Grube.

Så, nu vet du vad som är viktigast att tänka på nästa gång du står där med en halv flaska vin i handen – förvaringen. 

Förvara ditt öppnade bag in box-vin på rätt sätt

Flaskor är en sak, men många glömmer att även vin på box påverkas av hur du förvarar vinet. Beroende på vin kan en halvfull bag in box klara sig mellan tre till sex veckor i kylskåp. Om det öppnade boxvinet i stället förvaras i rumstemperatur, ja då halveras den tiden.

Så vill du ta vara på ditt vin, så är förvaringen av största vikt.