Allt om Vins expert Maya Samuelsson bjuder på tips ur beställningssortimentet.
1 av 2: Allt om Vins expert Maya Samuelsson bjuder på tips ur beställningssortimentet.
Det finns pärlor från "udda" länder - om man bara letar lite i beställningssortimentet.
2 av 2: Det finns pärlor från "udda" länder - om man bara letar lite i beställningssortimentet. Foto: Colourbox

Expertens hemliga pärlor i beställningssortimentet

Systembolagets beställningssortiment öppnar många nya dörrar till kul vinupplevelser.

Allt om Vins expert Maya Samuelsson, som också undervisar i ämnet, avslöjar sin smarta lilla ”hemlighet” – hur hon utnyttjar beställningssortimentet.

– Det finns massor av spännande vinländer att upptäcka, säger hon.

Här bjuder Maya på några pärlor att plocka.

Beställningssortimentet på Systembolaget har många fördelar för oss som gillar vin. Utbudet mångdubblas – till antal drycker…

…men också om man ser till vin från nya platser på jorden.

LÄS OCKSÅ: Så fungerar beställningssortimentet  

Allt om Vins Maya Samuelsson, som driver Vinkällans dryckesutbildningar tillsammans med sina föräldrar, använder sig ofta av beställningssortimentet  när det ordinarie inte räcker till.  

– Om jag vill lära mig om något nytt, för mig lite ovanligare ”udda”  vinland är ”bs” en bra väg att gå då det är ett större utbud och man inte alltid hittar produkterna annars.

Hur gör du då?

– Jag börjar alltid med att läsa på om landet; vilka druvor/områden är mest betydande? Vad är viktigt för just det landet? Sen är det bara att leta upp och beställa hem det ursprungstypiska därifrån. 

Och det är många länder som av olika skäl hamnat i skuggan av de producentländer som dominerar för stunden.

– Många vinländer i Europa har en enormt lång tradition av att göra vin men har av olika orsaker så som politik, religion, och kanske till och med krig, påverkat tillgången utanför landet negativt. Jag har exempelvis nyss varit i Israel. Vi var väldigt imponerade av deras viner, men därifrån är utbudet i Sverige nästa lika med noll.

– De har urgammal vinmakartradition som liksom fallit i glömska hos oss.  

Men där ser hon en förändring i vardande:

– Många gamla vinländer ”bubblar” och är på gång att återetableras. Många av östländerna har en vinkultur som kom av sig - men är på väg tillbaka på bred front. Jämför exempelvis med Nya Zeeland som är bara är några decennier gammalt som vinland, men redan levererar massor av bra vin till hela världen, så förstår du hur fort det kan gå...  

"Man måste ju nämna Grekland"

– Och så måste jag ju nämna Grekland i sammanhanget. Där – i en av världens allra  äldsta vinkulturer – kryllar det av kvalitet i olika stilar. Men här hemma finns inte mycket även om det blivit bättre den senaste tiden. 

Om man vill ge sig ut på jakt då?  Efter spännande viner från "nya" länder som man inte hittar på Systembolagets hyllor? 

Här bjuder Maya Samuelsson på tips ur beställningssortimentet (alltså sådant som måste beställas hem, och inte finns på Systembolagets hyllor), från tre länder över hela världen vars viner de flesta kanske inte har så bra koll på.

Ungern

– Det finns mycket bra från Ungern. Landet är ju världsberömt för sina söta vita tokaji-viner, som är magiska men vad du kanske inte visste är att de även gör torra vita viner på den största Tokaji-druvan, furmint. I Ungern kan du hitta riktigt häftiga grejer! 

Vitt tips: Mandolás (nr 83134) Furmint Dry 2015, 179 kronor

Rött tips: Kékfrankos (nr 72500) Blaufränkisch 2014, 229 kronor

Kanada

– Mest kända för sött icewine som ofta görs på druvan vidal, men det finns tyvärr inte just nu (håll utkik!). Men vad som däremot finns är dessa två härliga viner från den lilla biodynamiska producenten Summerhill Pyramid Winery!

Vitt tips: Summerhill (nr 71779) Pyramid Winery Organic Riesling 2015, 220 kronor

Rött tips: Summerhill Pryamid Winery (nr 78370) Syrah 2012, 249 kronor

 

LÄS OCKSÅ: Det här är Systembolagets guldgruva 

England

– Nej, England är verkligen inte bara öl! Från södra England kommer häftigt bubbel som har slagit högklassig champagne i blindprovar-tävlingar. Det är dyrt – precis som champagne – på grund av den tidskrävande och noggranna tillverkningsprocessen, men för att vara mousserande får man faktiskt väldigt mycket  för pengarna. Just nu, i små partier, finns dessutom en riktigt bra årgångs-"blanc de blanc” (som görs på enbart på vitvinsdruvan chardonnay; andra tipset nedan).

Mousserande tips: Ridgeview (nr 74954) Bloomsbury Brut, 349 kronor

Mousserande tips: Nyetimber (nr 98064)  Blanc de Blancs 2009,  599 kronor

...och så lite sake

Men så vill Maya slå ett slag för en än så länge "udda" dryck i Sverige:

– Japansk sake! Det är inte som folk ofta tror sprit eller risvin där alkoholhalten inte överskrider 20 procent. Det finns stor bredd med massor av olika fantastiska sorter –  men det är så många att det måste bli en egen artikel!

Mayas råd: Våga testa något nytt. Köp den flaska du alltid brukar – men lägg till en ny också! Och använd gärna beställningssortimentet då

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!