En zinfandel från USA eller en Primitivo från Italien? De två populära druvorna växer i olika världsdelar men delar faktiskt samma DNA.
1 av 2: En zinfandel från USA eller en Primitivo från Italien? De två populära druvorna växer i olika världsdelar men delar faktiskt samma DNA. Foto: Pixabay
Både zinfandel och primitivo ger fylliga röda viner med fruktig smak.
2 av 2: Både zinfandel och primitivo ger fylliga röda viner med fruktig smak. Foto: Pixabay

Zinfandel / Primitivo - söt, fruktig och populär

Zinfandel är en druva med stora framgångar på Systembolaget och den svenska marknaden. 

Men så är den både stark, söt och fruktig på samma gång. 

Men visste du att den populära amerikanen också är identisk med en känd italienare - nämligen primitivo. 

Zinfandel är en känd druva bland den breda massan vindrickare i Sverige. Inte konstigt då den ofta figurerar högt upp på Systembolagets försäljningslistor över vin varje år.  

Succévinerna är många gånger söta och alkoholstarka - men den beskrivningen av den populära druvan är inte helt rättvis. 

– I högform är Zinfandel amerikansk i ordets bästa bemärkelse. Generös, inbjudande, varm, stor och lätt bullrig. Den smakar runt och gott av björnbär, kryddigheten är påtaglig och ofta ligger en behaglig ekton som extra lull-lull på toppen, skriver Allt om Vins expert Håkan Larsson i sin bok "Håkan Larssons guide till vinets värld" (Bonnier Fakta).

LÄS OCKSÅ: Enkel ordbok - så lär du dig beskriva vin

Stor i Kalifornien

Zinfandel odlas på flera platser i världen, men framför allt i Kalifornien, USA, där den funnits sedan 1800-talet. 

Vinerna på druvan varierar från lätta roséviner till fylliga röda viner med hög alkoholhalt. 

Rödvinerna kommer ofta från Dry Creek Valley och Santa Cruz i Kalifornien, och är många gånger väldigt fruktiga i såväl doft som smak. Ofta lagras vinerna också på fat, vilket bland annat ger dem inslag av kaffe, vanilj och choklad. 

Zinfandel till grillat och kött

Zinfandel-succén har under de senaste åren präglats av mycket hög alkoholhalt och sötma, men många äldre vingårdar satsar i dag på att producera mer välbalanserade viner med hög kvalitet. 

Vinet lämpar sig särskilt väl till kraftiga kötträtter och grillat, vilket kan vara en av anledningarna till varför den vunnit så stor popularitet bland svenska konsumenter. 

 

SNABBFAKTA: ZINFANDEL/PRIMITIVO

Odlas i: USA och Italien

 

Kända distrikt: Kalifornien (Zinfandel) och Apulien (Primitivo)

 

Smak: Fruktiga och generösa viner med inslag av björnbär och mörka körsbär.

 

Passar till: Grillat kött, fågel och smakrika grytor.

 

Källa: Systembolaget

LÄS OCKSÅ: Lär dig om Nebbiolo - sträv italiensk solälskare

 

Primitivo

Om zinfandel framför allt har sin högborg i USA, så är det på andra sida Atlanten som den den identiska druvan primitivo odlas - närmare bestämt i i Italiens södra delar. 

Det de har gemensamt är identiskt DNA, vilket innebär att det faktiskt är samma druva. 

Distriktet Apulien där druvan huvudsakligen odlas ligger på den italienska så kallade klacken. Precis som zinfandel ger primitivo fylliga viner med hög alkoholhalt. 

Traditionellt sett har primitivo-vinerna använts i blandningar med lättare viner, inte minst för att addera smak och alkohol. I dag är det dock allt vanligare att viner gjorda på primitivo säljs druvrena. 

Just zinfandelns popularitet har fått den lite udda effekten att den italienska varianten, alltså primitivo, ibland säljs under namnet zinfandel. 

Nämnas ska också att både primitivo coh zinfandel även är identiska med kroatiska crljenak kaštelanski, eller tribidrag, som också lär vara druvans anfader.

 

Källa: Systembolaget

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande