Spanska tempranillodruvan är en av världens mest odlade druvsorter.
Beroende på var den odlas heter tempranillodruvan olika - Tinto de toro, Cencibel, Ull de llebre och Aragonez är några exempel.
1 AV 2
Spanska tempranillodruvan är en av världens mest odlade druvsorter.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Beroende på var den odlas heter tempranillodruvan olika - Tinto de toro, Cencibel, Ull de llebre och Aragonez är några exempel.
Foto: Shutterstock

Tempranillo - spansk druva med många namn

Druvan tempranillo är den spanska favoriten som blommar sent och mognar tidigt, men sällan får stoltsera på egen hand. 

Tempranillo är en populär blå druva med spanskt ursprung rankad som den femte mest odlade druvan i världen. För många har den första bekantskapen med druvan kanske kommit genom ett klassiskt Rioja, där tempranillon traditionellt sett utgör 85 procent.

LÄS OCKSÅ: Sangiovese - Italiens mest odlade doldis

 

Smak från ekfat

Tempranillondruvans smak sägs ofta vara svår att beskriva, vilket kunnat förklaras med att vinerna lagrats länge på amerikanska ekfat som ger en påtaglig vaniljsmak. Kryddig med inslag av vanilj, fat, torkad frukt och dill är vanliga beskrivningar av doften.

Nu för tiden blir det allt vanligare att vinerna inte får ligga så länge på fat för att minska vaniljsmaken och bevara fruktigheten. En del producenter har även valt att gå från de amerikanska ekfaten till att lagra vinet på franska fat som inte ger en lika distinkt smak.  

 

SNABBFAKTA: TEMPRANILLO

Odlas i: Spanien, Argentina, Mexiko, Portugal, Australien

 

Kända distrikt: Rioja, Ribera del Duero, Toro, Navarra, Duoro

 

Smak: Röda bär, blåbär, björnbär, körsbär, slånbär, torkad frukt, kryddor, läder, vanilj och tobak

 

Passar till: Medelkraftiga kötträtter, grillat eller stekt kött med örtkryddor och mustiga köttgrytor

 

Källa: Systembolaget

LÄS OCKSÅ: Allt fler upptäcker Madeira 

 

Många namn

Tempranillondruvan odlas främst i norra Spanien, och trivs bäst i svalt klimat. Druvan ökar stadigt i popularitet, och odlas i dag i allt fler länder, som Portugal, Mexiko, Argentina och Australien. 

Beroende på var den odlas har druvan lite olika namn. Världen runt heter den visserligen tempranillo, men i Spanien har den hela sex olika namn beroende på region - tempranillo (Rioja, Navarro), Tinto de toro (Toro), Tinto fino/Tinto del país (Ribera del Duero), Cencibel (La Mancha, Valdepeñas) och Ull de llebre (Katalonien). I Portugal, där druvan ofta används till portvin, har den två namn, Tinta Roriz och Aragonez.

 

Källa: Systembolaget