Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Viner från syrahdruvan beskrivs ofta som mustiga, kryddiga och fruktiga.Viner från syrahdruvan beskrivs ofta som mustiga, kryddiga och fruktiga.Viner från syrahdruvan beskrivs ofta som mustiga, kryddiga och fruktiga.
I bland annat Australien heter Syrahdruvan i stället Shiraz. Här en bild från kända barossaregionen i södra Australien.I bland annat Australien heter Syrahdruvan i stället Shiraz. Här en bild från kända barossaregionen i södra Australien.I bland annat Australien heter Syrahdruvan i stället Shiraz. Här en bild från kända barossaregionen i södra Australien.
1 AV 2
Viner från syrahdruvan beskrivs ofta som mustiga, kryddiga och fruktiga.
Foto: Fotolia
2 AV 2
I bland annat Australien heter Syrahdruvan i stället Shiraz. Här en bild från kända barossaregionen i södra Australien.
Foto: Fotolia

Lär dig om syrah/shiraz – en kraftfull favorit

Allt om Vins expert jämför de röda vinerna på druvan med en klassisk actionhjälte.

Men så är också syrah eller shiraz utmärkt för dig som önskar ett smakrikt, kraftigt och pepprigt vin. 

I dag odlas den blåa druvan i hela världen – men har sitt ursprung i Frankrike och norra Rhônedalen. 

Är du redan bekant med klassiska skönheter som pinot noir och cabernet sauvignon? Då har du förmodligen hört talas om popvinet syrah/shiraz som under de senaste decennierna sakta men säkert erövrat stora delar av världen. 

Kanske har det att göra med druvans tydliga karaktär? Syrah- och shirazviner brukar ofta vara väldigt mörkt röda i färgen med aromer som påminner om frukt och bär som till exempel björnbär, blåbär och plommon. Ofta tillsammans med ett för vinet typsikt pepprigt och lite rökigt inslag. Vinerna är dessutom syrerika, både på garvsyra och fruktsyra och ofta fylliga, ganska sträva och alkoholrika.

LÄS OCKSÅ: Så länge håller öppnat och oöppnat vin 

Allt om Vins Håkan Larsson utvecklar dock den klassiska definitionen och beskriver resultatet av syrahdruvan som några av världens mesta machoviner.  

– Mörka, muskulösa, täta och kompromisslösa – som hjälten i någon actionthriller. Men tro inte att de är endimensionella, liksom de bästa av filmfigurer döljer den kärva ytan ett gott varmt hjärta och rentav känslighet, säger han i sin bok "Håkan Larssons guide till vinets värld" (Bonnier fakta).

Snabbfakta: Syrah/Shiraz

Odlas i: Stora delar av vinvärlden bland annat i Frankrike, Australien, Sydafrika, USA, Nya Zeeland och Sydamerika.

Kända distrikt: Rhône och Barossa Valley.

Smak: Fruktiga till kryddiga viner, björnbär, plommon, örter, peppar, lakrits, kakao, charkuterier och lagerblad.

Passar till: Grillat och vilt.

Källa: Systembolaget

Heter Shiraz i Australien

Syrahdruvan trivs bäst i varma klimat och hör ursprungligen hemma i norra Rhônedalen i Frankrike. I dag odlas den även på många andra platser i världen och har bland annat hittat sin egen stil i länder som USA, Australien, Argentina, Chile, Sydafrika och Nya Zeeland.

I Australien och Sydafrika är druvan dock mer känd under namnet shiraz. Men även om det är samma druva så smakar den inte alltid likadant.

– Jordmån, klimat, metoder och traditioner kan spela minst lika stor roll som druvsorten för resultatet, förklarar vinskribenten Håkan Larsson i sin bok.

LÄS MER: Lär dig om sauvignon blanc – en torr favorit

Passar till kött och mörka såser

Viner på syrah och shiraz går naturligtvis att dricka till god mat, som till exempel vilt eller grillat. Men enligt vinexperten Håkan Larsson kan man inte äta vad som helst till det muskulösa vinet. 

– Syrahviner kan vara fantastiska till mat, men det duger inte med någon bleksiktig fläskfilé. Rejält oxkött, lamm eller vilt med mörka såser är det rätta sällskapet. Apropå vilt, så uppvisar en del mognande syrah just en doft av rått viltkött. Animaliskt, ursprungligt, naket; en doft som tar vägen förbi medvetandet och rusar rakt ner i våra mörkaste vrår av reptilhjärnan, slår Håkan Larsson fast i sin vinbok.

Källa: Systembolaget