Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sauvignon blanc-viner passar ofta utmärkt till fisk och skaldjur.
Sauvignon blanc-viner passar ofta utmärkt till fisk och skaldjur.
Sauvignon blanc-viner passar ofta utmärkt till fisk och skaldjur.
Doft av svartvinbärsblad är karaktäristiskt för viner på druvan sauvignon blanc.
Doft av svartvinbärsblad är karaktäristiskt för viner på druvan sauvignon blanc.
Doft av svartvinbärsblad är karaktäristiskt för viner på druvan sauvignon blanc.
1 AV 2
Sauvignon blanc-viner passar ofta utmärkt till fisk och skaldjur.
Foto: Claes Löfgren
2 AV 2
Doft av svartvinbärsblad är karaktäristiskt för viner på druvan sauvignon blanc.
Foto: Colourbox

Lär dig om sauvignon blanc – en torr favorit

Sauvignon blanc – en vida känd favorit. Inte minst för den som uppskattar torra, vita viner. 

Här får du stifta närmare bekantskap med denna franska kändis.

Oavsett om man är djupt förkovrad i vinets ädla konst, eller en som helt enkelt uppskattar ett välsmakande glas mellan varven, så ringer det nog klockor i stunden då man hör "sauvignon blanc".

Druvan, som odlas över hela världen, kanske främst Frankrike och Nya Zeeland, är nämligen en av världens mest populära druvor när det kommer till gröna sådana. Chardonnay och kanske riesling är möjligtvis de som får än fler klockor att ringa – men sauvignon blanc är hack i häl.

LÄS MER: Upplev Frankrike – vinkulturens vagga 

Känd för mycket friskhet och arom 

Karaktäristiskt för sauvignon blanc är att druvan dels är frisk, dels ger mycket aromatiska vita viner. Systembolaget beskriver hur doften påminner om "grön, knappt mogen frukt, som äpple och krusbär eller till och med om grön paprika" vilket är pricksäkert. Dessutom är viner på sauvignon blanc i princip alltid torra.

Snabbfakta: Sauvignon blanc

Odlas i: Stora delar av vinvärlden, mycket i i Frankrike och Nya Zeeland.

Kända distrikt: Sancerre och Pouilly fumé (Loire), Pessac-Léognan (Bordeaux), Marlborough.

Smak: Ger ofta lätta, friska viner med inslag av nässlor, svartvinbärsblad och passionsfrukt.

Passar till: Passar till getost och till rätter av fisk och skaldjur. Eller som aperitif.

Källa: Systembolaget

Sauvignon blanc – en kändis i Frankrike

I Loiredalen, i västra Frankrike, har den närmast folkkära druvan sitt ursprung. Här produceras eleganta, friska viner med en smak som påminner om krusbär, gröna äpplen och mineral, enligt Systembolaget.

I välkända Bordeaux odlar man också sauvignon blanc. Många viner påminner om de från Loiredalen, men vissa, framför allt de från distriktet Pessac-Léognan, har en mer fyllig än elegant framtoning. Detta då man låter dem både jäsa och lagras på ekfat, vilket ger lite rostade toner och en antydan av vanilj.

LÄS MER: 7 fakta om "druvkungen" cabernet sauvignon

Den mest odlade druvan i Sydafrika

Sauvignon blanc trivs bäst i ett svalt klimat, då vinerna behöver syra för att behålla sin fräschör. Men, vad många inte vet är att Sydafrika är en skicklig vitvinsproducent där just sauvignon blanc är den mest odlade druvan. Vad som är unikt med vinet från Sydafrika är att det i de flesta fall finns inslag av örter, grön papprika och har hög fruktsyra.