Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Lär dig om vin>Druvor>Sangiovese

Publicerad 15 jan 2018 19:00

Sangiovese – Italiens mest odlade doldis

Sangiovese odlas främst i distrikten Toscana och Emilien-Romagna.

Sangiovese odlas främst i distrikten Toscana och Emilien-Romagna.

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Sangiovese är Italiens mest odlade druva.

Sangiovese är Italiens mest odlade druva.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Friskt, ganska strävt och med toner utav körsbär och mandel.

Du har helt rätt – visst pratar vi om sangiovese, den Italienska klassikern som trots sin popularitet är lite utav en doldis.

Det ante mig att det ringer åtminstone en klocka – sangiovese är ju en klassisk blå druva vars rötter återfinns i Italien. Och kanske mest kända för druvan, och de röda viner som utvinns från den, är distriktet Toscana – och Emilien-Romagna.

Utanför Italien odlas sangiovese i mycket liten omfattning.

LÄS MER: Lär dig om sauvignon blanc – en torr favorit

Sangiovese ger komplex smakbild

Håkan Larsson, vinskribent på Allt om Vin, skriver i sin bok "Håkan Larssons guide till vinets värld" att sangiovese är lite utav en doldis, trots att vi här pratar om Italiens mest odlade druva.

Detta kan delvis härledas till druvans komplexa smakbild, som blir mer och mer lätthanterlig ju längre ett sangiovesevin lagras. Samtidigt som priset då, som naturlig följd, stiger. 

– Som bäst balanserar vinet på en slak lina av kaffedoft, körsbärskärnor och solbrända jordtoner över en avgrund av syror och strävhet, skriver Larsson i sin bok.

LÄS MER: Alkoholfritt vin – en svår nöt att knäcka

Ett vin som behöver sällskap 

Vin på druvan sangiovese, låt säga en chianti, är ingenting som "slinker ner". Nej, inte alls. Den är helt enkelt inte avsedd att drickas på egen hand, förklarar Håkan Larsson.

–  De flesta rödviner är tydligt inriktade matviner, och italienska mer än genomsnittet. Den chianti som du kanske tycker är väl svårflirtad vid första klunken kommer berätta vad den är till för när du ställer fram tallriken med färsk pasta, yppig olivolja och nyriven hårdost, skriver Larsson i sin bok.