Tysk riesling – expertens enkla snabbguide
Tysk riesling. Bara tanken får det att vattnas i munnen.
Men vad är egentligen skillnaden på de olika regionerna – och vad skiljer vinerna åt? Allt om Vin guidar dig.
Druvan
Riesling är, med all rätt, en populär druva som också är intressant eftersom den tydligt speglar sin växtplats. Dessutom kan den producera viner i många olika stilar – från snustorrt till sött. De generella kännetecknen är en blommig och fruktig doft, och smaker av päron, citrus, honung och ibland persika. Med ålder kan den utveckla toner av petroleum. Den har också alltid en knivskarp syra som ger fräschör, även i de söta vinerna.
Mosel
Känt för sina branta sluttningar med poröst skiffer. Moselvinerna brukar vanligen beskrivas som de sötaste och lättaste i klassen, men allt fler vinmakare går mot en snustorr och krispig stil. Traditionell Moselriesling känns igen på en ljus färg, massor av blommor och frukt på näsan, regnvåt sten, mineralitet, låg alkohol och en lätt sälta i eftersmaken.
Några bra producenter: Dr Loosen, Reinhold Haart, Clemens-Busch
LÄS OCKSÅ: 4 riktigt goda riesling-viner enligt experten
Nahe
Brukar anses som en region i vardande, men som ännu inte riktigt nått de riktiga höjderna kvalitetsmässigt – även om det finns producenter här som producerar några av Tysklands bästa rieslingviner. Vinstilen kan beskrivas som någonstans mitt emellan Mosel och Rheingau.
Några bra producenter: Emrich-Schönleber, Weingut Dönnhoff, Gut Hermannsberg
Rheingau
En liten – bara tre procent av Tysklands vinareal – men ekonomiskt stark region. Klimatet är torrt och soligt med sydlig exponering. Regionen skyddas också av Taunusbergen i norr och druvorna kan mogna ut ordentligt. Vinerna kännetecknas vanligen av hyfsad kraft, djupare färgintensitet, stramare struktur, mognare frukt och något högre alkohol.
Några bra producenter: Georg Breuer, Kloster Eberbach och Leitz
Rheinhessen
Ligger i ett kuperat landskap söder om floden från Rheingau, med de bästa vingårdarna närmast floden. Var en gång i tiden centrum för vinstilen liebfraumilch men producerar i dag viner i världsklass. Vinerna härifrån liknar Rheingauvinerna – tydlig maskulinitet, djupare färg, mognare frukt och mer alkohol – men något mjukare och mer avrundade.
Några bra producenter: Weingut Wittman, Keller och Battenfield-Spanier
LÄS OCKSÅ: Upplev Franken - Tysklands dolda pärla
Pfalz
Den näst största vinregionen i Tyskland, där en fjärdedel av vinarealen består av riesling. Rent geografiskt kan Pfalz ses som en förlängning av Alsace och klimatet här är generellt hyfsat varmt, vilket bidrar till viner med fyllig karaktär och något avrundad syra.
Några bra producenter: Dr. Bürklin-Wolf, Christmann och Pfeffingen
Franken
Här i de nordöstra delarna av Tyskland är klimatet milt, och Silvaner och Müller-Thurgau är arealmässigt överlägsna druvor, även om det också görs en hel del bra riesling. Smakmässigt kan man räkna med en tydlig mineralitet i vinerna från Franken.
Bra producenter: Juliusspital och Horst Sauer
LÄS MER: Missa inte Allt om Vins app - lättare att hitta gott vin