1 av 2 Foto: Shutterstock
2 av 2 Foto: Shutterstock

Riesling – grön favorit i många skepnader

Riesling är en av de mest populära gröna druvorna, och en av de mest mångsidiga - för vilken annan druva kan du utan problem servera genom en hel middagsbjudning? 

Ingen annan druvsort ligger bakom så många typer av vin som riesling. Den här druvan man kan använda för att göra allt från knastertorra till söta och mousserande viner. Mångsidigheten kommer från druvans höga fruktsyra, vilken också gör att riesling lämpar sig så väl för lagring. 

 

LÄS OCKSÅ: Rätt temperatur på ditt vin 

 

Ett rieslingvin hittar man oftast i smakkategorin friska och fruktiga eller druviga och blommiga. Unga rieslingviner doftar ofta krispigt av lime och citron, äpplen och päron, med blek färg som skiftar från grönaktig till ljusgul. Med lagring blir de allt mörkare gula och kryddigare i smaken, där toner av aprikos, honung och petroleum successivt ersätter äppeldoften.

 

SNABBFAKTA: RIESLING

Odlas i: Hela världen, men framför i Tyskland, Frankrike, Österrike, Australien.

 

Kända distrikt: Alsace, Rheingau, Pfalz, Mosel.

 

Smak: Från torr till söt. Citrus, gröna äpplen, päron, blommor, honung, mineral. Torkad frukt, gula plommon och petroleum.

 

Passar till: Torra: milda fisk- och skaldjursrätter. Halvsöta: grönsaksrätter, asiatiskt, charkuterier och ostar. Söta: söta desserter. 

 

Källa: Systembolaget

Rieslingdruvan trivs bäst i svala klimat, och odlas främst i norra delarna av centrala Europa men även på svalare platser världen över. Utmärkande för riesling är att druvan bibehåller sin karaktär oberoende av var den odlas, samtidigt som den absorberar egenskaper från området där den växer.  

 

Tysk riesling

För många är riesling synonymt med Tyskland, och många av de främsta rieslingvinerna kommer härifrån. Från distriktet Mosel kommer lätta och eleganta viner med inslag av citrus och mineral. Moselvinerna är traditionellt söta, men här finns även de utan påtaglig sötma. 

I Rheingau, öster om Mosel, är vinerna ofta fylligare utan sötma. Söderut i Pfalz ger rieslingdruvan fruktigare viner med varierande sötma. Utmärkande för Pfalzviner är högre alkoholhalt och "mordernare" smakstil.

 

LÄS OCKSÅ: Chardonnaydruvan - en mångsidig världssuccé

 

Fransk riesling från Alscace

Alsace i norra Frankrike har historiskt sett tillhört Tyskland och Frankrike växelvis, vilket präglar såväl kulturarv som mattraditioner i det soldränkta distriktet vid bergsmassivet Vogeserna. 

Solrikedomen och regnskyddet från Vogeserna gör att riesling från Alsace företrädesvis är torr, samtidigt som den traditionellt är avsevärt mer fyllig och med högre alkoholhalt än vin från Tyskland och Österrike. Alsacevin på druvor som skördas sent, vendange tardive, ger ett halvsött, fylligare vin. Druvorna till det söta vinet sélections de grains nobles, SGN, skördas sent och ska vara angripna av ädelröta, botrytis. Vinet tappas oftast på halvflaska.

 

Österrikisk riesling

Från distrikten Wachau och Kamptal kommer de torra österrikiska rieslingvinerna, som ofta påminner om de tyska samtidigt som de är fylligare. Österrikisk riesling har ofta lägre syra än de franska och de tyska, vilket gör det lättare att matcha med mat. 

I Österrikes sydöstra del ligger distriktet Neusiedlersee där man specialiserat sig på söta viner på rieslingdruvor angripna av ädelröta.

 LÄS OCKSÅ: Enkel ordbok - så lär du dig beskriva vin

 

Australiensisk riesling

I Australien är distrikten Eden och Clare Valley i delstaten South Australia de mest framstående, men även i Porongurups och Mount Baker i delstaten Western Australia odlas det riesling. Alla distrikten har förhållandevis svalt klimat på hög höjd där rieslingdruvan trivs. 

Australiensisk riesling har en hög syra och påtaglig smak av citron och petroleum. 

 

Övriga världen

Det är svårt att hitta ett vinproducerande land där riesling inte odlas. Så länge den får ett lagom svalt klimat brukar druvan trivas. I Europa odlas den utöver ovanstående länder även i Rumänien, Bulgarien och Italien. I USA växer den i framförlallt i Washington och Oregon. 

Nya Zeeland, Sydafrika, Chile och Argentina är andra länder som i dag producerar rieslingviner. 

 

Källa: Systembolaget

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande