Lär dig mer om populära pinot noir-druvan

En älskvärd diva. Svår att hantera. Kanske är pinot noir druvornas egen dramaqueen? Allt om Vins vinprofil Åsa Johansson lär dig mer om den exklusiva och populära druvan som ger fantastiska viner med stora smaker. 

Åsa Johansson

”If anyone orders merlot, I’m leaving. I am not drinking any fucking merlot!”, säger Miles, som spelas av den amerikanska skådespelaren Paul Giamatti, i filmen Sideways från 2004. En film som skanderade pinot noirs uppgång och merlot-druvans fall. Filmen är kultförklarad i vinbranschen och gjorde att pinot noir fick sitt stora genombrott hos en större publik. Det ser man inte minst på statistiken på planteringar med pinot noir efter Sideways succé. Odlingarna mer eller mindre fördubblades på kort tid i USA efter 2004 medan intresset för merlot sjönk drastiskt.

Lent och sofistikerat

Pinot noir är en gammal druva som man tror har sitt ursprung i Bourgogne. Den nämns första gången 1375 av Filip, hertigen av Bourgogne. Druvan var uppskattad redan då och är det än mer i dag. Pinot noir finns i dag över hela världen. Från de klassiska områdena som Bourgogne och Champagne till nya uppstickare som Oregon, Kalifornien, Nya Zeeland, Tyskland, Schweiz, Australien och Östeuropa.

 

Vinprofilen Åsa Johansson lär dig allt du vill veta om den populära pinot noir-druvan. Foto: Allt om Vin

Honnörsord för pinot noir är elegans och slankhet. Färgen är ljus men aromer och smak kan däremot vara mycket intensiva. Druvan ger viner med hög fruktsyra och låga tanniner. Som ung är den fruktig och doftar jordgubbar, hallon och körsbär. Lagrar man vinerna på fat tillkommer en ofta trevlig kryddighet som ger komplexitet. 

De allra bästa pinot noir, som de från Bourgogne, är lagringsdugliga och utvecklar med tiden toner av multnande löv och svamp och vinerna är lena och sofistikerade. Att prova en äldre årgång av en pinot noir från Bourgogne är inget smak- och doftminnet glömmer i första taget.

Trivs i svalka

Pinot noir trivs där det är svalt. Är det för varmt förlorar druvan sin friskhet och går från bäriga dofter och smaker till marmelad och övermogen frukt. Druvan knoppas tidigt och riskerar att drabbas av vårfrost. Den mognar även tidigt vilket gör att man ofta hinner skörda innan höstregnen sätter i gång. Klasarna är små och kompakta och druvan är känslig för gråröta och andra sjukdomar. Viktigt är att hålla bladverket luftigt för att undvika fukt. Druvan har tunt skal och därför ofta väldigt ljus färg, något som inte ska förknippas med svag karaktär. Tvärtom. Pinot noir är en av världens mest svårodlade och svårarbetade druvor men också en av de mest älskade för sin fantastiska kvalitet.

Behandlas med försiktighet

Precis som i vingården krävs det en varsam hantering av pinot noir även i vinkällaren. Ofta är man försiktig när man ska laka ur tanniner, färg och aromer från skalen under jäsningen. Det vanligaste sättet är att trycka ner skalen i musten och inte använda pumpar för att pumpa över musten från botten till toppen av tanken, som är ett mer aggressivt sätt att arbeta. 

Det finns fler än femtio olika kloner av pinot noir som varierar i skördeuttag och ger druvor av olika karaktär. De mest vanliga är Dijonklonen från Bourgogne, medan man i Nordamerika föredrar klonen Pommard och i Australien Bernardklonen, som ger högre skördeuttag.