Nebbiolo är druvan bakom två av de mest uppskattade och eleganta italienska vinerna, Barolo och Barbaresco.
1 av 2: Nebbiolo är druvan bakom två av de mest uppskattade och eleganta italienska vinerna, Barolo och Barbaresco. Foto: Shuttertstock
Den blå nebbiolodruvan odlas främst i distrikten Piemonte och Lombardiet i norra Italien.
2 av 2: Den blå nebbiolodruvan odlas främst i distrikten Piemonte och Lombardiet i norra Italien. Foto: Shutterstock

Lär dig om Nebbiolo - en sträv italiensk solälskare

Nebbiolo är druvan bakom de sofistikerade vinerna från italienska Barolo och Barbaresco, självskrivna favoriter hos samlare världen runt. 

Och det är en känslig soldykare till druva som det gäller.

– En dov, tät druva med massor av kraft, massor av fruktsyror och fullkomligt omutliga garvsyror. Så beskriver Allt om Vins expert Håkan Larsson nebbiolodruvan i sin bok "Guide till vinets värld" (Bonnier fakta). 

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om de viktigaste druvorna i italienskt vin

Nebbiolodruvans namn kommer från det italienska ordet "nebbia" som betyder dimma. Och i norditalienska Piemonte, där druvan främst odlas, är just dimma vanligt på hösten. Ett särdrag hos nebbiolo är att druvan inte mognar förrän sent på hösten, så sent att den ibland inte hinner mogna tillräckligt innan den måste plockas vilket bidrar till syra och strävhet.

SNABBFAKTA: NEBBIOLO

Odlas i: Främst i norra Italien

 

Kända distrikt: Piemonte och Lombardiet

 

Smak: Sträva viner med påtaglig syra, parfymerad och kryddig doft med tjära, viol, körsbär, rosor, nypon, tobak och svamp.

 

Passar till: Nöt och vilt, rätter med tryffel, lagrade hårdostar som parmesan.

 

Källa: Systembolaget

Barolo och Barbaresco är de i särklass mest kända delar av Piemonte där nebbiolo odlas, men den odlas även på andra ställen i distriktet - till exempel Ghemme, Gattinara och Carema. Där kallas druvan även spanna, och blandas också ofta med andra druvsorter. I distriktet Lombardiet odlas en klon av nebbiolo, som lokalt kallas för chiavennasca. 

 

Ljus som pinot noir

Nebbbioloviner är karakteristiskt ljusa i färgen, med en frisk och sträv smak.

- En förvånansvärt ljus och genomskinlig kulör, förledande lik en vänlig pinot noir, beskriver Håkan Larsson vinerna som i sin bok.  

Ett ungt nebbiolovin doftar av viol, choklad, torkade örter, mörka bär och lite tjära, medan lagring tillför inslag av multna löv, svamp och tryffel. 

Läs mer: Lär dig om syrah/shiraz – en kraftfull favorit

 

Utmärkt att lagra

Vinerna från Barbaresco har traditionellt setts som mer eleganta och mindre tanninrika och syrliga i jämförelse med de fylligare Barolovinerna. Håkan Larsson skriver i sin bok att skillnaderna i dag inte är lika tydliga efter att Piemonte-området genomgått en omvälvning där hela vintillverkningen moderniserades. I dag är det snarare producent och vingård som sätter stilen. 

Viner på nebbiolodruvan innehåller höga halter av tanniner, och lämpar sig således särskilt väl för lagring och Håkan Larsson beskriver en "lagom mogen barolo eller barbaresco" som "något av det godaste vi kan dricka". Den strama, något komplexa smaken passar bäst till kraftiga kötträtter, gärna på vilt med lite tryffel till. 

 

Källa: Systembolaget

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande