Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Merlotdruvan är populär att använda i olika blends, gärna med cabernet sauvignon, men står sig även väl på egen hand i viner från Pomerol och Saint-Emilion.Merlotdruvan är populär att använda i olika blends, gärna med cabernet sauvignon, men står sig även väl på egen hand i viner från Pomerol och Saint-Emilion.Merlotdruvan är populär att använda i olika blends, gärna med cabernet sauvignon, men står sig även väl på egen hand i viner från Pomerol och Saint-Emilion.
Merlotdruvan är lätt att känna igen på vinrankan, där de blå klasarna växer tydligt åtskilda.Merlotdruvan är lätt att känna igen på vinrankan, där de blå klasarna växer tydligt åtskilda.Merlotdruvan är lätt att känna igen på vinrankan, där de blå klasarna växer tydligt åtskilda.
1 AV 2
Merlotdruvan är populär att använda i olika blends, gärna med cabernet sauvignon, men står sig även väl på egen hand i viner från Pomerol och Saint-Emilion.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Merlotdruvan är lätt att känna igen på vinrankan, där de blå klasarna växer tydligt åtskilda.
Foto: Shutterstock

Lär dig mer om Merlot - populär fransk favorit

Merlot rankas som en av de två viktigaste druvorna i Bordeaux-regionen, och på världsmarknaden är den blå druvan den tredje mest odlade sorten - mycket tack vare att den gifter sig så bra med andra druvor.

Merlotdruvans mjuka karaktär, och det faktum att den ger stora skördar som mognar tidigt bidrar alla till dess popularitet. Merlotviner påminner om cabernet sauvignon, utan att vara lika sträva.

LÄS OCKSÅ: Lufta vin - så gör du och varför

 

Ädel druva

Merlotviner kan smaka väldigt olika, både beroende på var druvan odlas och ålder på vinet.  

- En viktig, ädel och användbar druva, men inte alls så lätt att beskriva i karaktären som många andra, skriver Allt om Vins expert Håkan Larsson om Merlot i sin bok "Guide till vinets värld" (Bonnier fakta).

 

SNABBFAKTA: MERLOT

Odlas i: Hela vinvärlden

 

Kända distrikt: Bordeaux

 

Smak: Medelfylliga till fylliga viner med mjuka tanniner och inslag av plommon, röda körsbär, vinbär, blåbär, fänkål, kryddor, choklad, kola, vanilj, korinter och gräs.

 

Passar till: Yngre, lättare vinerna: till grillat. Äldre, fylligare vinerna: till kötträtter på lamm och nöt.

 

Källa: Systembolaget 

LÄS OCKSÅ: Så ska du inte servera ditt bag in box-vin

 

Populär att odla

I Bordeaux är hela hälften av alla vinodlingar dedikerade till merlotdruvan. I de östra delarna blandas den främst med cabernet franc, i de västra delarna med cabernet sauvignon. 

Merlot är även en viktig druva i så kallade vin de pays-viner, från bland annat Languedoc i sydvästra Frankrike. 

Den är också vanlig i Italien, och förekommer ofta i viner från Friuli, Toscana och Umbrien. 

I USA, där den främst odlas i Kalifonien, hade merlot ett stort uppsving på 1990-talet, och den ökar i popularitet även i Sydamerika, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. 

Stor smakvariation

Merlot ger generellt mjuka viner med smak av plommon, men kan ge fyllighet och eldighet till de viner som de blandas i. Smaken varierar från medelfylliga med toner av blåbär, röda körsbär, vinbär, och fänkål, till fylliga med choklad, kola, vanilj, korinter och gräs.

Medan amerikanska och sydafrikanska merlotviner ofta är åt det fruktiga, lite sötare hållet, så är merlot från Bordeaux mer strama och nyanserade. De allra främsta merlotvinerna kommer från Saint-Émilion och Pomerol. 

 

Källa: Systembolaget