Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Lär dig om vin>Druvor

Publicerad 5 feb 2018 20:00

Lär dig om melon de bourgogne / muscadet

Melon de bourgogne är en fransk grön druva som är mer känd som muscadet.

Melon de bourgogne är en fransk grön druva som är mer känd som muscadet.

Foto: Fotolia

Melon de bourgogne är druvan bakom de lätta muscadet-vinerna, kända för sin påtagligt neutrala smak och omtyckta för sin lätthet. 

Melon de bourgogne är en fransk druva som även är känd som bara melon, och ännu oftare som muscadet. 

I Frankrike är det just från Muscadet de Sèvre-et Maine i Nantais, närmast havet i västra Loireområdet, som de mest kända muscadetvinerna kommer.

LÄS OCKSÅ: Fem franska vingårdar du inte vill missa 

Melon de bourgogne frodas i det svala, fuktiga klimatet vid Atlanten, och står väl emot både frostangrepp och mjöldagg. 

LÄS OCKSÅ: Dags för doldisen cabernet franc att ta plats

Muscadet-viner brukar beskrivas som ytterst neutral i smaken, och lagras i regel inte på fat. 

- Ibland så lätt att man knappt märker att det är vin i glaset. En fläkt av fräschör, sedan är det förbi, skriver Håkan Larsson, Allt om vins expert, om muscadet i sin bok "Håkan Larssons guide till vinets värld" (Bonnierfakta).

Den neutrala smaken gör också att druvan speglar sin växtplats, och det är troligen fräschören närheten till Atlanten som gör att det är just till havets läckerheter som muscadetviner kommer till sin rätt. 

Muscadet de Sèvre-et Maine är en av få platser där man lagrar vinet, med hjälp av en teknik som kallas sur lie. Tekniken innebär att man låter vinet ligga kvar på jästfällningen över vintern, innan de buteljeras mellan mars-november året efter. 

Vin som lagrats med sur lie-metoden blir fylligare med en tydlig smak av jäst och bröd. 

 

Källa: Systembolaget