Grüner Veltliner - tålig och populär österrikare

Grüner Veltliner är den tåliga gröna duvan som utgör en tredjedel av Österrikes vinodlingar. 

Det är en anrik druva som ändrar karaktär beroende på var den växer. 

På senare tid har den också blivit mycket populär i Sverige. 

Grüner Veltliner är utan tvekan Österrikes allra mest odlade druva, och populariteten har flera skäl - den ger hög avkastning, den är tålig mot sjukdomar och den ger viner som passar till nästan allting. 

LÄS OCKSÅ: Rätt temperatur på ditt vin 

 

Generellt kan man säga att de flesta viner på Grüner Veltliner-druvan är torra vita viner med inslag av päron, honungsmelon, grapefrukt och vitpeppar. Veltliner-viner som fått mogna får också ofta smak av fyllig frukt och honung med viss mandelton. 

 

SNABBFAKTA: GRÜNER VELTLINER

Odlas i: Främst i Österrike, i mindre skala i Ungern och Tjeckien.

 

Kända distrikt: Wachau, Kremstal och Kamptal

 

Smak: Lätt och syrlig med inslag av päron, honungsmelon, grapefrukt och vitpeppar, eller fyllig frukt med mandeltoner.

 

Passar till: Lättare kyckling- och kötträtter, fisk och skaldjur och grönsaksrätter, samt mogna komjölksostar.

 

Källa: Systembolaget

LÄS OCKSÅ: Riesling - grön favorit i många skepnader 

 

I Österrike omnämns Grüner Veltliner-druvan oftast som veltliner. I Tjeckien kallas den för Veltlin eller Veltlínské Zelené. Ungrarna har även de sitt eget namn på druvan, Zöldveltelini.

Ett ökat intresse för viner gjorda på Grüner Veltliner har på senare år vuxit fram i Sverige, och Systembolaget har flera populära sorter i sitt sortiment. 

 

Källa: Systembolaget

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!