Gamay har odlats i Frankrike ända sedan 1300-talet, främst i Beaujolais-distriktet.
Vinerna härifrån ger generellt ljusa och väldigt lättare rödviner, och har ofta låga halter av tanniner.
LÄS OCKSÅ: Pinot noir - exklusiva viner av hög kvalitet
SNABBFAKTA: GAMAY
Odlas i: Frankrike, Schweiz, Tyskland
Kända distrikt: Beaujolais, Mâconnaise, Anjou-Samur
Smak: Mjuk och frisk med hög syra. Hallon och jordgubbe. Modern stil är fylligare, fruktigare och kryddigare.
Passar till: Unga viner: lättare rätter av kyckling eller vit fisk, och till sallader. Fylligare varianter: ljust kött eller lammkött.
Källa: Systembolaget
LÄS OCKSÅ: Guide - lär dig vinprovningens språk
Känslig för frost
Druvan föredrar relativt svala klimat, och frodas i jord med mycket granit. Eftersom den knoppar och blommar tidigt är den dock känslig för frost, varför den ändå inte trivs i allt för kalla områden.
Gamay odlas även i Schweiz där den blandas med pinot noir för att tillverka dôle- och goronviner. Blandningen används även i Bourgogne där den heter passes-tout-graines.
Nya tider och fylligare viner
Beaujolais Nouveau ses ofta som det mest kända gamay-vinet. Det behandlas med en speciell kolsyrejäsningsteknik, maceration carbonique, som ger ett lätt, ljust vin med smak av banan, bubbelgum och karamell.
Efter att ha varit omåttligt populärt strax före millennieskiftet, har Beaujolais Nouveau dock tappat rejält i popularitet.
På senare år har däremot producenter som Morgon och Moulin à Vent i Beaujolais Cru börjat producera fylligare viner, som med fruktig och kryddig smak påminner mer om pinot noir. Till skillnad från de klassiska lätta gamay-vinerna som bör drickas unga, så lämpar sig den nya typen också för lagring.
Allt om vins expert Håkan Larsson rekommenderar i sin bok "Guide till vinets värld" (Bonnier Fakta), att man serverar Beaujolais Cru-vinerna svalare än annat rödvin, 12-15 grader.
Källa: Systembolaget