Gamaydruvan ger ljusare och lättare viner än de flesta andra blå druvor, och kan användas till att göra såväl rött och vitt som rosévin.
1 av 2: Gamaydruvan ger ljusare och lättare viner än de flesta andra blå druvor, och kan användas till att göra såväl rött och vitt som rosévin. Foto: Shutterstock
Gamaydruvan odlas främst i distriktet Beaujolais där den odlats ända sedan 1300-talet.
2 av 2: Gamaydruvan odlas främst i distriktet Beaujolais där den odlats ända sedan 1300-talet. Foto: Pixabay

Gamay - druvan bakom kända beaujolais-vinerna

Gamay är en anrik druva som uppskattas av fransmännen, men samtidigt dragits med mindre bra rykte efter en storhetstid i slutet av 1900-talet. 

I dag är druvan på väg tillbaka i ny kraftigare skepnad.

Gamay har odlats i Frankrike ända sedan 1300-talet, främst i Beaujolais-distriktet.

Vinerna härifrån ger generellt ljusa och väldigt lättare rödviner, och har ofta låga halter av tanniner.

LÄS OCKSÅ: Pinot noir - exklusiva viner av hög kvalitet

 

SNABBFAKTA: GAMAY

Odlas i: Frankrike, Schweiz, Tyskland

 

Kända distrikt: Beaujolais, Mâconnaise, Anjou-Samur

 

Smak: Mjuk och frisk med hög syra. Hallon och jordgubbe. Modern stil är fylligare, fruktigare och kryddigare. 

 

Passar till: Unga viner: lättare rätter av kyckling eller vit fisk, och till sallader. Fylligare varianter: ljust kött eller lammkött.

 

Källa: Systembolaget

LÄS OCKSÅ: Guide - lär dig vinprovningens språk

Känslig för frost

Druvan föredrar relativt svala klimat, och frodas i jord med mycket granit. Eftersom den knoppar och blommar tidigt är den dock känslig för frost, varför den ändå inte trivs i allt för kalla områden. 

Gamay odlas även i Schweiz där den blandas med pinot noir för att tillverka dôle- och goronviner. Blandningen används även i Bourgogne där den heter passes-tout-graines.

Nya tider och fylligare viner

Beaujolais Nouveau ses ofta som det mest kända gamay-vinet. Det behandlas med en speciell kolsyrejäsningsteknik, maceration carbonique, som ger ett lätt, ljust vin med smak av banan, bubbelgum och karamell. 

Efter att ha varit omåttligt populärt strax före millennieskiftet, har Beaujolais Nouveau dock tappat rejält i popularitet. 

På senare år har däremot producenter som Morgon och Moulin à Vent i Beaujolais Cru börjat producera fylligare viner, som med fruktig och kryddig smak påminner mer om pinot noir. Till skillnad från de klassiska lätta gamay-vinerna som bör drickas unga, så lämpar sig den nya typen också för lagring.

Allt om vins expert Håkan Larsson rekommenderar i sin bok "Guide till vinets värld" (Bonnier Fakta), att man serverar Beaujolais Cru-vinerna svalare än annat rödvin, 12-15 grader. 

 

Källa: Systembolaget

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!