Chenin blanc-druvan är en mångsidig druva som ger allt från torra och söta till mousserande viner.
1 av 2: Chenin blanc-druvan är en mångsidig druva som ger allt från torra och söta till mousserande viner. Foto: Fotolia
Chenin blanc odlas främst i centrala Loiredalen i Frankrike. Vinerna därifrån är ofta syrliga med smak av omogna gröna äpplen.
2 av 2: Chenin blanc odlas främst i centrala Loiredalen i Frankrike. Vinerna därifrån är ofta syrliga med smak av omogna gröna äpplen. Foto: Fotolia

Chenin Blanc - fransk kameleont för alla smaker

En tålig och mångsidig druva med hög fruktsyra 

Där har ni chenin blanc - enkelt förklarat. 

– Chenin kan ge magnifika viner av alla slag i de flesta klimat, skriver Allt om Vins Håkan Larsson i sin bok "Håkan Larssons guide till vinets värld" (Bonnier Fakta)

Chenin blanc är en fransk druva som i hemlandet främst odlas i Loiredalen. Viner härifrån är ofta torra, halvtorra, halvsöta och söta med påtaglig syra. Med andra ord har vi att göra med en riktigt mångsidig druva.

- En mix av äpplen och gråpäron i doften, ofta kompletterad med honung och vax - och den lilla, lilla tonen av vått ylle, blöta lovikkavantar på sportlovet. Allt i munnen kompletterat av kraftfulla mineraler och den obönhörliga, livgivande syran.

 Så beskriver Allt om vins expert Håkans Larsson viner av chenin blanc från Loiredalen i sin bok. 

Den höga syran i chenin blanc-viner gör dessutom att de lämpar sig för att lagras.

LÄS OCKSÅ: Skillnaden på champagne, prosecco och cava

Chenin blanc till mat

Allt om vins expert Håkan Larsson rekommenderar att man dricker chenin till mat, och inte som drink eller kafévin.

- Först då gör syran sin verkliga tjänst som balans mot fetma och sälta på tallriken, förklarar han i sin bok. 

 

SNABBFAKTA: CHENIN BLANC

Odlas i: Frankrike, Sydafrika, USA, Argentina, Australien.

 

Kända distrikt: Loire, Stellenbosch.

 

Smak: Från torra till söta, alltid med hög fruktsyra och ofta med inslag av grapefrukt, tropisk frukt och vått ylle

 

Passar till: Torra viner: fisk och skaldjur. Fatlagrade: ljust kött. Söta: smakrika ostar, och fruktdesserter med exempelvis äpple och nötter.

 

Källa: Systembolaget

LÄS OCKSÅ: Lär dig om sauvignon blanc - en torr favorit

Chenin från Sydafrika

Världens största producent av chenin blanc är dock Sydafrika, där druvan under ett par hundra år hette steen (än i dag dyker det upp viner på steen). 

Sydafrikanska chenin blanc-viner har ofta mer smak av mogna, tropiska frukter och lite mindre mineralitet, och bör oftast till skillnad från de franska drickas unga. 

I Sverige och på Systembolaget lockar de sydafrikanska vinerna på druvan en mycket bred publik, och ofta hamnar vinboxar på druvan på topplistan över försäljning.  

 

Källa: Systembolaget 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!