ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

7 fakta om "druvkungen" cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon-viner passar till många kötträtter.

Cabernet sauvignon-viner passar till många kötträtter.

1/2

Foto: Claes Löfgren

2/2

Foto: Colourbox

7 fakta om "druvkungen" cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon är en riktig kamelont som trivs på många platser i världen.

Den blå druvan används ofta i druvblandningar och ger fylliga och friska viner.

Lär känna den sträva druvan genom sju fakta.

Frågan är om det finns någon druva som fler kan namnet på än just cabernet sauvignon? 

Kanske är det inte så konstigt med tanke på att den odlas i alla de stora vinländerna: Frankrike, USA, Chile, Sydafrika och Australien för att nämna några. Här hemma i Sverige är den populär och syns på många vinetiketter i hyllorna.

1. Kallas ibland för "druvkungen"

Cabernet sauvignon brukar ibland beskrivas som ”druvkungen” bland de blå druvorna. Den är tålig och väldigt anpassningsbar, något som gör att den trivs på många platser i världen.

Lägg därtill att druvans egenskaper, bland annat det tjocka skalet, gör den tacksam att använda i druvblandningar – och du har två skäl till smeknamnet "druvkungen".

Doftar ditt vin blyerts? Då kan det mycket väl vara ett cabernet sauvignon-vin.

Foto: Fotolia

2. Mer än bara svarta vinbär

Svarta vinbär är den mest uppenbara aromen hos druvan, och ofta det som först avslöjar att det är just ett vin på cabernet sauvignon du har i glaset.

Andra vanliga aromer är nyvässad blyertspenna, cederträ och gräs.

3. Hemmaplan: Bordeaux

Visserligen sa vi att druvan odlas i hela vinvärlden. Men naturligtvis har även den här druvan en plats där den "hör hemma" mer än någon annanstans. I det här fallet: Franska Bordeaux. Den odlas främst i de västra delarna av vindistriktet, skriver Systembolaget.

4. Cabernet sauvignon + merlot = sant

Cabernet sauvignon har en riktig smakkompis i den blå druvan merlot. I västra Bordeaux blandas de två druvorna till en cuvée - en druvblandning.

LÄS OCKSÅ: Lär dig låta som en vinkännare

5. En viktig druva i Pasquas "hälsovin"

Under 2017 lanserade den italienska vinproducenten Pasqua ett rött vin som ska vara extra hälsosamt, eftersom det innehåller 50 procent fler antioxidanter än ett traditionellt vin. Vilka druvor som vinmakaren Roberto Pasqua använt? Cabernet sauvignon tillsammans med merlot, bovale och tannat.

6. Hög halt av tanniner

Med en bra balans av tanniner blir vinet både godare och passar sig bättre för lagring. Tanninerna i ett vin kommer främst från skalen på blå druvor, cabernet sauvignon-druvan har ett tjockt skal och därför generellt en hög halt av tanniner.

LÄS OCKSÅ: Det gör tanniner för ditt rödvin

7. Ofta lämplig att lagra

...just eftersom druvan har en hög tanninhalt så passar många av vinerna väldigt bra att lagra. Druvan blir ofta bättre med lite ålder. Och vem tackar nej till ett rött bordeauxvin?