Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Bli vinexpert på nolltid – så känner du igen druvorna

Svarta vinbär, körsbär och aceton... Lär känna vanliga druvor.

Foto: Adobe stock

1 av 2

Doften avslöjar mycket om vilka druvor som finns i glaset.

Foto: Adobe stock

2 av 2

Hur lär man sig egentligen att skilja olika druvor från varandra? Tycke och smak skiljer från person till person, dessutom påverkar växtplats och tillverkning också mycket.

Men – med hjälp av Allt om Vins snabbguide får du grundläggande koll på de viktigaste druvorna.

Andra har också läst

Pinot noir

Om du känner doften av jordgubbar, hallon, smultron eller liknande röda bär. Och om tycker att det smakar lite ”saftigt”, ja är det nog pinot noir du har i glaset.

Testa exempelvis: Cono Sur Pinot Noir Organic, Chile, 2017 (4641) 99 kronor

LÄS MER: 3 bra pinot noir-flaskor enligt experten

Cabarnet sauvignon

Många säger direkt: svarta vinbär! Men du kan också nosa efter nyvässad blyertspenna, mörka körsbär eller kaffe.

Testa exempelvis: Montes Alpha Cabernet Sauvignon, Chile, 2015 (78686) 149 kronor

Sangiovese

Körsbär i olika former är det första man tänker på. Röda plommon, säger vissa, tomat, fikon, jordgubbe och läder kan du också tänka på. 

Testa exempelvis: Boira' Sangiovese, Italien, 2017 (32431) 95 kronor

LÄS MER: Sangiovese – Italiens mest odlade doldis

Zinfandel

Sylt eller kanske vanilj brukar vara de ”söta” referenserna för många när de kör ned näsan i glaset. För Zinfandel doftar (och smakar) ofta sött.

Testa exempelvis: Bellflower Zinfandel Premium Reserve, USA, 2017 (78952) 125 kronor

Syrah/Shiraz

Samma druva som har olika namn beroende på var den har växt. Blåbär och björnbär  hittar man ofta i doften. Viol är också ganska vanligt. Vissa – men inte alla – känner svartpeppar tydligt. Svarta oliver och kryddnejlika kan också vara bra att ha i åtanke.

Testa exempelvis: Crozes-Hermitage E.Guigal, Frankrike, 2014 (78977) 189 kronor

Nebbiolo

Aceton! Visst kan man känna annat också – det här är ju en superpopulär prestigedruva! – som körsbär, men tro oss: aceton är en överlägsen doftreferens. 

Testa exempelvis: Langhe Nebbiolo Pio Cesare, Italien, 2015 (7306) 165 kronor

LÄS MER: Lär dig mer om de viktigaste druvorna i italienskt vin

Foto: Adobe stock

Chardonnay

Oj, det här är druvan som verkligen kan skifta beroende på växtplats. Men – ofta hittar man gröna äpplen och citrusfrukt, inte sällan med ett inslag även av bränt trä eller dylikt som kommer från ekfatslagring. 

Testa exempelvis: Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, Frankrike, 2017 Frankrike (5798) 149 kronor

Riesling

Citrusfrukter som lime, gröna äpplen, aprikos är vanliga referenser. Ett annat doftord som vinsnobbar brukar använda är ”petroleum”, och det brukar gå att tolka som exempelvis olja eller plastleksaker (som badanka eller uppblåsbar leksakspool).  

Testa exempelvis: Leitz Eins Zwei Dry Riesling, Tyskland, 2017 (5822) 99 kronor

Sauvignon blanc

Brukar ofta vara mycket karaktäristisk och distinkt i doften även om ursprunget gör att stilen varierar. Och ursäkta oss, men ”kattpiss” är en vanlig beskrivning. Nässlor, krusbär, grapefrukt och fläder anger också denna druva väl! 

Testa exempelvis: Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc Nya Zeeland, 2017 (12000) 99 kronor

LÄS MER: 3 riktigt prisvärda fynd bland Systemets vita viner