Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Lär dig om vin>Druvor

Publicerad 31 jan 2018 19:00

Barbera - fruktig druva med hög syra

Barberadruvan odlas främst i Italien, framför allt i distriktet Piemonte.

Barberadruvan odlas främst i Italien, framför allt i distriktet Piemonte.

Foto: Colourbox

Den blå barbera-druvan är Italiens tredje mest odlade druva, men kommer ofta i skymundan i konkurrensen med andra italienare. 

I dag är den dock en druva på framfart.

Viner gjorde på barberadruvan har traditionellt sett haft ganska låg status, åtminstone utanför hemlandet Italiens gränser. Barbera stammar från Piemonte, precis som den "fina" druvan nebbiolo.

LÄS OCKSÅ: Piemonte - det förlovade landet vid bergets fot 

 

Barberadruvan ger traditionellt ofta ett lättare vin med hög fruktsyra, med frisk och fruktig smak och lämpar sig bäst för att drickas unga. Dagens moderna barberaviner är dock mer koncentrerade och sträva, och lagras på små nya ekfat. 

 

LÄS OCKSÅ: Sangiovese - Italiens mest odlade doldis 

 

Barbera odlas i hela Italien, inklusive Sicilien och Sardinien. I hemlandet är barberavin känt som "folkets vin". Druvan har sin hemvist i Piemonte, och städerna Alba, Asti och Monferrato står för mer än hälften av den italienska skörden. Druvan är även populär i Australien och USA, samt i Argentina, Braslien och Uruguay. 

 

Källa: Systembolaget