Barbera - fruktig druva med hög syra

Barberadruvan odlas främst i Italien, framför allt i distriktet Piemonte.

Foto: Colourbox

Barberadruvan odlas främst i Italien, framför allt i distriktet Piemonte.

Den blå barbera-druvan är Italiens tredje mest odlade druva, men kommer ofta i skymundan i konkurrensen med andra italienare. 

I dag är den dock en druva på framfart.

Andra har också läst

Viner gjorde på barberadruvan har traditionellt sett haft ganska låg status, åtminstone utanför hemlandet Italiens gränser. Barbera stammar från Piemonte, precis som den "fina" druvan nebbiolo.

LÄS OCKSÅ: Piemonte - det förlovade landet vid bergets fot 

 

Barberadruvan ger traditionellt ofta ett lättare vin med hög fruktsyra, med frisk och fruktig smak och lämpar sig bäst för att drickas unga. Dagens moderna barberaviner är dock mer koncentrerade och sträva, och lagras på små nya ekfat. 

 

SNABBFAKTA: BARBERA

Odlas i: Hela Italien, Sydamerika, USA, Australien

 

Kända distrikt: Alba, Asti, Monferrato i Piemonte

 

Smak: Fruktiga, friska viner med hög syra, inslag av körsbär, plommon och russin, ibland även blåbär och björnbär.

 

Passar till: Lättare viner: fågel, kalv och gris. Fylligare viner: lamm, nöt och vilt.

 

Källa: Systembolaget

LÄS OCKSÅ: Sangiovese - Italiens mest odlade doldis 

 

Barbera odlas i hela Italien, inklusive Sicilien och Sardinien. I hemlandet är barberavin känt som "folkets vin". Druvan har sin hemvist i Piemonte, och städerna Alba, Asti och Monferrato står för mer än hälften av den italienska skörden. Druvan är även populär i Australien och USA, samt i Argentina, Braslien och Uruguay. 

 

Källa: Systembolaget 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!