Drack gott vin i Österrike - vad finns att köpa här?

Läsarna var på semester i Österrike och drack gott vin. Gunilla Hultgren Karell tipsar om goda viner gjorda av druvan grüner veltliner.

Foto: Shutterstock

Läsarna var på semester i Österrike och drack gott vin. Gunilla Hultgren Karell tipsar om goda viner gjorda av druvan grüner veltliner.

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Andra har också läst

Vi drack så goda viner i Österrike och vill ha tips på fler?

Vi var på resa i Österrike i somras och drack så många goda viner. Vi fastnade framför allt för vin gjort av druvan grüner veltliner, som vi förstod var något av en österrikisk specialitet. 

Finns det något kul på hemmaplan? Vi har testat Leth Grüner Veltliner, som vi gillar sedan länge men om man vill snäppa upp sig lite. Har du något tips? Hälsningar från Anette och Tommy

LÄS OCKSÅ: Bästa vita vinerna under 100 

Foto: MIKAEL SJÖBERG

Gunilla Hultgren Karell svarar på läsarfrågor. Hon ingår också i Allt om Vins provningsgrupp. Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej! Ja, vita österrikiska viner av grüner veltliner brukar smaka riktigt bra. Det som jag gillar med dem är de generellt är friskt fruktiga med en liten pepprighet och viss fyllighet, som gör att de även passar bra till exempelvis ljust kött. 

Särskilt om man går upp lite i kvalitet. 

Grüner Veltliner Familien Reserve, nr 76570, 119 kronor.

Från producenten Leth finns också 2017 Grüner Veltliner Familien Reserve, nr 76570, 119 kr, som är väl värd att testa. 

Grüner Veltliner Smaragd Ried Steiger, nr 2766, 199 kronor.

Ett annat mycket gott tips är 2017 Grüner Veltliner Smaragd Ried Steiger, nr 2766, 199 kr. Fina nyanser och bra koncentration. Vänliga hälsningar, Gunilla

LÄS OCKSÅ: Smakar även billiga viner bättre om de luftas? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer