Unga vinländer talar tydligt om druvan vinet är gjort på. Det underlättar för konsumenterna, menar vinexperten Maya Samuelsson
Vinexpert Maya Samuelsson brinner för att sprida kunskap om vin.
1 AV 2
Unga vinländer talar tydligt om druvan vinet är gjort på. Det underlättar för konsumenterna, menar vinexperten Maya Samuelsson
2 AV 2
Vinexpert Maya Samuelsson brinner för att sprida kunskap om vin.

Därför har vin från unga vinländer gjort succé

Medan man i Europa gjort vin i tusentals år – har länder som Australien, USA och Nya Zeeland bara producerat vin i ett par hundra år.

Nya vinvärlden kan inte sälja vin genom att sätta kända distrikt som Rioja och Bourgogne på etiketten. I stället har de valt en annan väg.

De talar om vilken druva vinet gjorts på.

Kerstin Thornström

Om du gillar lättare rödviner med låg strävhet kan du snabbt lära dig att druvan pinot noir passar in på den beskrivningen. 

– Om du vill ha vin gjort på samma druva från exempelvis Frankrike, måste du känna till att du ska leta bland röda viner från distriktet Bourgogne eller kanske Alsace och även vissa av de röda vinerna från Loiredalen, säger Allt om Vins vinexpert Maya Samuelsson

Druvsort på etiketten

Flera nyare vinländer, utan kända distrikt, har i stället valt att skriva ut druvsorten på etiketten, vilket många gånger underlättar för konsumenterna.

– Det blir lättare att hitta bland vinerna och etiketterna på hyllan. Du kan, genom att lära dig fem röda och fem gröna druvsorter, ta dig fram ganska långt när du ska tänka på kombinationen mat och vin.

LÄS OCKSÅ: Lär dig kombinera mat och vin

I vinvärlden brukar man prata om nya och gamla världen. 

Gamla och nya världen

Gamla världen, eller den klassiska vinvärlden, är i princip Europa där länder som Frankrike, Italien och Spanien dominerar. De har en rad kända distrikt som vi känner igen, men vi har ofta ingen aning om vilken druvsort som odlas i distrikten.

– De tycker att det räcker med området och att du då ska veta vilken karaktär vinet har och vilken druva det görs på.

Till nya världen brukar främst sex länder räknas, USA, Australien, Argentina, Chile, Sydafrika och Nya Zeeland. 

– De tänker nytt, har dragit nytta av ny och modern teknik vid vinframställningen. Till skillnad mot gamla världen som ofta tar fram viner på gamla traditionella metoder.

Börjar ta efter

Men den gamla världen har till viss del också börjat ta efter med att tala om vilken druva vinet framställts av.

– Nu hittar man oftare druvsorten till och med på de patriotiska fransmännens etiketter. Men ibland får man leta noga på baksidan av flaskan, säger Maya Samuelsson.

Efter att nya världens viner gjort succé bland konsumenterna har samtidigt vin från gamla värden ökat i popularitet igen, menar Maya Samuelsson.

- Ett vins smak och karaktär beror inte enbart på druvan utan också vart den har växt. En chardonnay från ett svalt område kan smaka helt annorlunda jämfört med en som kommer från ett varmare land. Därför ger viner med reglerat ursprung på etiketten en större trygghet och kontinuitet i vad du får.

LÄS OCKSÅ: Vad är skillnaden på billigt och dyrt rödvin