Gör som proffsen och se till att lufta vinet en stund innan servering, nästan alla viner vinner på luftning i karaff.
Gör som proffsen och se till att lufta vinet en stund innan servering, nästan alla viner vinner på luftning i karaff. Foto: Adobe Stock

Därför är syre så viktigt för vinet

Visste du att syre är avgörande även för vinet? Under vinproduktionen för att skapa rätt resultat och vid servering för att göra doften och smaken mjukare och rundare. Prova till exempel att lufta vinet en stund i glaset eller i en karaff. 

Att somliga viner mår bra av att luftas i karaff är något som många känner till. Det gäller speciellt unga viner där syret gör att de blir mindre råa och tar bort eventuellt instängda dofter. Men faktum är dock att syret är livsviktigt för vinet hela vägen från vingården till färdig produkt, genom bland annat jäsning, pumpning och senare även lagringen.

Syret utvecklar vinet 

Själva anledningen till att vin lagras på ekfat är den mikrooxidation som sker genom träet. Olika ekfat påverkar vinet på olika sätt. Här spelar storleken, rostningen och nationaliteten en stor roll. Utöver lagringskärl av ek används även andra material för att tillåta att syret utvecklar vinet på önskat vis. Det här betyder också konkret att vinet i lugn och ro vänjs vid att utsättas för syre och därmed inte påverkas lika lätt av syret när det tappas på flaska – och därmed håller det sig bättre. 

Servera vinet ur karaff 

Ett enkelt sätt att förstå mer om hur syre kan påverka det färdiga vinets karaktär är att prova sig fram med glas i olika former samt karaffer.  Det är ingen slump att många av vinexperterna ofta betonar att ett billigare vin och, eller ett vin på box smakar betydligt bättre av att serveras ur en karaff. Ett tips för den nyfikne vinintresserade kan vara att hälla vinet fram och tillbaka mellan två karaffer både två och tre gånger. I dag finns en uppsjö av olika karaffer på marknaden, och vill du tänka bortom designen ska du förstås fundera över vilka viner du oftast brukar dricka. 

Bred karaff till cabernet sauvignon 

Den klassiska karaffmodellen med bred bas ökar till exempel mängden syre på kort tid och passar fint till den klassiska, omtyckta druvan cabernet sauvignon. Medelfylliga vinstilar som till exempel merlot och sangiovese kräver inte lika mycket luft, vilket gör att en mellanbred karaff kan vara tillräcklig. Ett annat riktmärke är att lättare rött vin, på till exempel druvan pinot noir med fördel kan serveras i en smal, förkyld karaff. Samma sak gäller för vitt vin och roséviner. 

Många vinexperter snurrar glaset för att syresätta vinet, som kan utveckla doft och smak. Prova du också!

Så luftar du vinet - 3 enkla tips

1. Det räcker inte med att bara dra korken ur flaskan för att lufta vinet. Vinet syresätts bäst genom att hällas över i ett annat kärl. Enklast direkt i glaset som det ska serveras i, eller i en vinkaraff. 

2. Var inte rädd för att hälla på ordentligt så att vinstrålen plaskar mot botten. Låt det sedan stå minst tio minuter, helst 30 minuter, och handlar det om fylliga viner gärna längre. 

3. Ett av proffsens vinprovarknep är att snurra vinglaset så att vinet syresätts. Då utvecklas många smak- och doftämnen. Känns det svårt att snurra glaset i luften så gör det med glasets fot kvar mot bordsskivan. Viktigast är att vinet får snurra runt ett par varv. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!