Sprudlande fest med champagne och annat mousserande. Här får du tipsen som förgyller serveringen.
Ett glas champagne eller mousserande förgyller festen.
1 AV 2
Sprudlande fest med champagne och annat mousserande. Här får du tipsen som förgyller serveringen.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Ett glas champagne eller mousserande förgyller festen.
Foto: Susanna Blåvarg

Champagne och mousserande – så ska det serveras

Sprudlande, glammig och självsäker. Inte undra på att vi inte kan få nog av champagne. Här är våra bästa bubbeltips inför årets fester. 

Ulrika Fürstenhoff

LÄS OCKSÅ: Bästa bubblet – 9 mest prisvärda flaskorna

Kyl i tid

Ställ champagnen kallt i god tid innan flaskan ska öppnas. Det tar minst två till tre timmar i kylen innan champagnen uppnått 6-8 ° som anses vara den korrekta serveringstemperaturen. Du kan också välja att lägga flaskan i en hink fylld med hälften vatten, hälften is. Då tar det upp till en halvtimme att få drycken lagom kyld. Var inte så rädd att komma upp ett par grader dock i temp, iskallt kan strypa smaken! 

Öppna snyggt

LÄS OCKSÅ: Världens bubbel - lär dig vad som skiljer dem åt  

Börja med att kyla champagnen, eftersom det annars är lätt att korken skjuts ut och flaskan töms på halva innehållet. Ha en handduk och några glas till hands, för säkerhets skull. Lossa folien och avlägsna den. Skruva av stålgrimman runt flaskans topp genom att snurra upp ståltråden tre varv. Tänk på att hela tiden ha en hand på korken om trycket i flaskan skulle vara högt. Ta sedan ett stadigt grepp om flaskhalsen och korken med ena handen och ett lika fast grepp med andra handen om flaskans botten. Håll ett finger på korken, luta flaskan och vrid sedan på flaskan – inte korken. Fortsätt tills du känner att trycket börjar pressa ut korken och släpp då försiktigt upp den.

LÄS OCKSÅ: Så öppnar du en flaska bubbel – videoguide 

Välja glas 

På många håll rekommenderas champagneglas eller så kallad champagneflöjt, samtidigt hör vi från allt fler håll att riktigt kraftiga bubblor trivs bra i bourgognekupa eller riesling-glas. Det är alltså inte så kinkigt med det, däremot viktigt att aromerna behålls och att glaset av den anledningen inte är för brett. Coola 20-tals coupeglas, som med fördel används i champagnepyramider, gör sig med andra ord bättre för desserten än bubblet! Fyll glasen till max två tredjedelar så att inte vinet skummar över och för att det ska finnas utrymme för aromerna. 

Coola 20-tals coupeglas, som med fördel används i champagnepyramider, gör sig bättre för desserten än bubblet!
En coupe gör sig egentligen bättre till dessert än bubblor, enligt vinproffsen. Men i en champagnepyramid funkar de fint. Foto: Colourbox

Spara öppnad champagne

Om det blir champagne kvar i flaskan går den att spara i kylskåpet till nästa dag. Rätt försluten kan champagnen hålla sig fräsch i upp till 3, 4 dygn. Och faktiskt utvecklas ofta doften och smaken efter ett dygn i öppnad flaska.

LÄS OCKSÅ: Årets bästa bubbel - perfekt till nyår

Förvara champagne

När du ska lagra din champagneflaska är den perfekta temperaturen 10-12°. För en vanlig vinlagrare är temperaturer mellan 8° och 20° helt godtagbara. Viktigast är att dag- och nattemperaturen inte varierar, årstidens växlingar klarar vinet av bättre. Och att det är mörkt. Champagne ska, likt alla andra viner med naturkork, förvaras liggande. En standardchampagne kan utvecklas positivt i cirka 3-5 år, medan prestige- och årgångschampagne klarar decennier i en vinkällare.

 

LÄS OCKSÅ: Så lagrar du champagne hemma 

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin december 2016