Bubbel görs i en mängd olika stilar, och kommer från många olika länder.
Champagne ses ofta som facit för mousserande vin, som bubblornas bubbel.
1 AV 2
Bubbel görs i en mängd olika stilar, och kommer från många olika länder.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Champagne ses ofta som facit för mousserande vin, som bubblornas bubbel.
Foto: SHUTTERSTOCK

Champagne, prosecco och cava – det är skillnaden

Champagne, cava, crémant, prosecco. Bubbel görs i en mängd olika stilar och från många olika länder. Men vad är skillnaden? Här en snabbguide.

Andreas Grube

Champagne – Frankrike

Facit för mousserande vin. Bubblornas bubbel. Ingen annanstans än i just champagne får mousserande viner samma fräscha syra i kombination med kropp och komplexitet. Svaret ligger dels i själva terroiren i Champagne, dels i produktionsmetoden: den så kallade champagnemetoden, eller traditionella metoden, med en andra jäsning i flaska och lång lagring på jästfällningen.

LÄS MER: Världens bästa festfixare 

Crémant – Frankrike

Franskt mousserande från bland annat Alsace, Bourgogne och Loire. Görs också enligt den traditionella metoden och kan i sina bästa skepnader likna Champagne ganska väl – förvisso utan samma skarpa syra och komplexitet, men å andra sidan för cirka en fjärdedel av priset.

Cava – frisk, läskande och lätt mousserande från Spanien. Foto: SHUTTERSTOCK

Cava – Spanien

Frisk, läskande och lätt mousserande från Spanien, framför allt Katalonien. Cava görs framför allt på de inhemska druvsorterna parellada, macabeo och xarel-lo och bjuder på krispiga äppeltoner, citrus och päron. Bra aperitifviner för billig peng.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om cava 

Asti – Italien

Den enklaste formen av bubbel från Italien: rejält söta viner med låg alkohol och en tydlig ton av piggelin, ofta också tillsammans med en del fläder och citrus. Asti dricks med fördel till desserter med frukt och sorbet.

Prosecco, mousserande från Italien. Foto: SHUTTERSTOCK

Prosecco – Italien

Italiensk mousserande som har fått något oförtjänt dåligt rykte. Visst, i sina enklaste varianter är det här fruktigt bubbel som inte gör några större avtryck, men kvaliteten är på väg att höjas, och många producenter jobbar med traditionella metoden och lång lagring på jästfällning.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om prosecco – en mousserande succé 

Franciacorta – Italien

Kallas ibland för ”Italiens Champagne”, och visst ligger det något i det. Här är kontrollen rigorös vad gäller urval av druvor och skördeuttag. Bara den traditionella metoden får användas, och vinlagarna påbjuder betydligt längre lagring på jästfällning än i Champagne. Resultatet blir därefter: komplexa viner med rejäl kropp och stora smaker.

MCC – Sydafrika

Methode Cap Classique är den sydafrikanska vinnäringens egen benämning på den traditionella metoden. Och jodå, på flera håll i Sydafrika, bland annat Stellenbosch, görs ambitiöst och riktigt trevligt bubbel.

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin, juni 2017.