EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Bli vinprovare på 40 minuter

Det är inte krångligt att prova vin, menar Håkan Larsson. Här är hans enkla guide som gör dig till en vinprovare.

På mindre än en timme kan du lära dig vinprovandets grunder.

Här är förslag på två röda och två vita viner, samt maten som passar till.

Bjud hem några vänner. Jämför, dofta, smaka och tyck till om vinerna. 

Vinexperten Håkan Larsson guidar dig, steg för steg. Vad du kan leta efter och varför vinerna smakar som de gör.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Du kanske tror att vinprovning är något märkvärdigt som kräver exceptionella smaklökar och en supernäsa? Glöm det! 

– För att prova vin krävs tre saker: att du kan dofta, smaka och tycka. Och det kan alla, och det tar inte mer än 40 minuter att lära sig, menar vinexpert Håkan Larsson.

Här bjuder han på en provning av fyra viner i olika smaktyper, två vita och två röda. Med några enkla grepp lär du dig förstå varför de smakar som de gör. 

Vinexpert Håkan Larsson lär dig förstå varför just de här två röda och två vita vinerna smakar som de gör.

Foto: ©PHOTO:CLAES LOFGREN/WINEPICTURES.COM

Här är Håkan Larsson enkla guide

1. Handla vinet 

Köp en flaska vardera av vinerna i listan här nedan. Det räcker till provning och lite smakprov till maten för 4-8 personer, beroende på hur törstiga ni är. 

I en sån här provning behöver ni inte tänka på att spotta ut, om ni inte ska köra bil och det ska ni inte.

2. Placera vinglasen 

Duka med fyra vinglas per gäst, vanliga Ikea-glas duger bra. Häll upp vinet, de vita ska vara kalla, från vänster till höger, med vin nummer 1 längst till vänster. 

Fyll inte glasen, 6-7 cl per person räcker mer än väl.

3. Dofta på vinet

Börja med glas nr 1. Snurra runt vinet lite i kupan, så släpper det från sig mer doft. Stick ner nästan ordentligt i glaset och sniffa. 

Försök sätta ord på det du känner; enklast är att försöka hitta dofter som påminner om bär, frukter, örter, kryddor och annat som du har i doftminnet. 

Skriv gärna ner dina intryck. I vinlistan nedan får du tips om vad du kan leta efter i varje vin.

LÄS OCKSÅ: Enkel ordbok - lär dig beskriva vin

4. Tänk på hur vinet känns 

Äntligen dags att smaka! Ta en klunk, skölj runt den i munnen och tänk på hur det känns på insidan av kinderna. Du känner hur det stramar till; slemhinnorna drar ihop sig, precis som när du biter i ett syrligt äpple. 

Det du känner är vinets syror, frukt- och vinsyror, som påverkar munnen. Syrorna är vinets ryggrad, och är olika kraftiga beroende på druvsort och andra faktorer. Ta en klunk till och skölj runt. 

Nu ska du tänka på hur det känns mitt på tungan; där finns en upplevelse av fyllighet och kropp, som kan påminna om sötma men inte alls är söt. Fylligheten kommer av alkoholen - alkoholen finns inte i vinet för att göra dig ännu snyggare och roligare än du redan är, utan just för att ge fyllighet som balanserar syran.

5. Balans mellan syra och fyllighet 

Det är balansen mellan syra och fyllighet som avgör hur vinet smakar. Hög syra och låg fyllighet ger ett friskt, krispigt vin - lägre syra och mer fyllighet ger kraft, kropp och mulliga drag. 

Det ena är inte bättre eller sämre än det andra, bara olika - och avgör också vad vinet passar till för mat.

6. Sträva tanniner

När du kommer till rödvinet tillkommer en sak. Under läpparna och längst fram på tungan känns det strävt - det är tanninerna, som liksom färgen i vinet kommer från druvskalen. 

Tanniner finns sällan i vita viner men mer eller mindre i alla röda. De gör röda viner lite tuffare att dricka på egen hand, men behövs när du äter kraftigare mat som kött. Och när du får mat till, så mjukar fettet och saltet upp det sträva, vinet blir vänligare. 

Röda viner är gjorda för att drickas till mat, sällan på egen hand.

7. Personliga vinupplevelser 

Kom ihåg att du äger din upplevelse - vin är ingen exakt vetenskap, och det som du upplever som hallondoft kan din kompis tycka känns som röda vinbär. 

Likaså är vi olika känsliga för syra och fyllighet. Så länge vinet inte är defekt finns inga rätt eller fel i det du tycker; är det gott så är det gott!

Nu är det bara att dra ihop ett gäng vänner, inhandla vin och sätta i gång. Skål och lycka till! 

LÄS OCKSÅ: Så serverar du vinet snyggt

Förslag på viner och recept på maten som passar till 

1. Friskt vitt: Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc 

Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc, nr 12000, 99 kronor.

Leta efter: 

Fräsch doft med citrus, passionsfrukt och fläder. Frisk, aptitretande smak där syran i kinderna är mycket mer påtaglig än fylligheten mitt i munnen. 

Druvan sauvignon blanc har pigg syra, vinet är inte fatlagrat och alkoholen måttlig, det ger karaktären.

Mat som passar till: Skagenröra 

2. Generöst vitt: Stoneleigh Chardonnay

Stoneleigh Chardonnay, nr 6427, 117 kronor.

Leta efter:

Bred doft med mogna persikor, nötter och lite vanilj från fatlagringen. Rik, fyllig smak med mogen frukt och fatvanilj. 

Fatlagringen, lägre syra och högre alkohol gör vinet betydligt fylligare än vin nr 1.

Mat som passar till: Caesarsallad

3. Lätt, bärigt rött: Masi Valpolicella Bonacosta 

Masi Valpolicella Bonacosta, nr 6998, 99 kronor.

Rödbärig doft med dominerande körsbärstoner. Frisk, bärig smak i samma stil. Tämligen låg alkohol, knappt någon strävhet och intensiva fruktsyror ger vinet fräschör och en lättsam framtoning. 

Mat som passar till: Salami och parmaskinka

4. Mulligt rött: Allesverloren Shiraz 

Allesverloren Shiraz, nr 29002, 109 kronor.

Leta efter:

Fruktig, rik doft med mörka bär, lakrits och fatvanilj. Mustig, småsträv och stadig smak med varm känsla, vinet är vad man kallar eldigt och lite rökiga toner. 

Massiv frukt, hög alkohol och fatlagring gör vinet avrundat och fylligt.

Mat som passar till: Köttgryta 

LÄS OCKSÅ: Så länge håller en öppnad flaska vin