Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Château de Nozet är ett av Loires många vackra slott.
Château de Nozet är ett av Loires många vackra slott.
Château de Nozet är ett av Loires många vackra slott.
Pouilly sur Loire
Pouilly sur Loire
Pouilly sur Loire
1 AV 2
Château de Nozet är ett av Loires många vackra slott.
Foto: Claes Löfgren
2 AV 2
Pouilly sur Loire
Foto: Claes Löfgren

Andreas Grubes guide till ljuvliga Loire

För en reseentusiast med vinintresse är Loire rena paradiset. Här samsas underskön natur med slott och vingårdar och viner i världsklass. Andreas Grube guidar dig inför vinresan.

Bästa skaldjursvinerna

Längst västerut i Loire, i området runt staden Nantes vid flodens utlopp i Atlanten, görs fenomenala viner på druvan muscadet, eller melon de Bourgogne som den också kallas. Ofta framställs de sur lie, det vill säga att de lagras en tid på jästfällningen, vilket ger jästiga viner med frisk syra och härliga äppeltoner. Perfekta viner till ostron och andra färska skaldjur.

Navet för Cabernet Franc

Många av världens förnämsta druvrena cabernet francviner görs i Loire i allmänhet, och i Chinon och Bourgeuil i synnerhet. De här båda byarna hittar man ganska mitt i Loire, i det område som kallas Touraine. För den som gillar cabernet francs gräsiga kryddighet och syrliga röda bärighet är det hit kosan bör styras.

Här är det sauvignon blanc som är druvan nummer ett

Krispigt vitt vin ästa ti

Jodå, båda de välkända vitvinsregionerna Sancerre och Pouilly-Fumé ligger – på varsin sida om floden – i de allra östligaste delarna av Loire. Här är det sauvignon blanc som är druvan nummer ett, och som här ger krispigt knastertorra viner med rejäl syra, tydlig mineralitet och massor av citrustoner och gröna äpplen.

Loire med båt

I Loiredalen är floden ryggraden och hjärtat. Så varför inte ta chansen att färdas fram – på vattnet? Toue kallas en typisk flatbottnad båttyp i trä som de lokala fiskarna använder sig av, och kanske är det i en sådan som färden går? Båtturer erbjuds på många håll längs floden, och för ungefär 150 svenska kronor får du hänga med på en tvåtimmars båttur.

LÄS MER: Upptäck Bordeaux - våra bästa tips! 

Berömt slott

Det finns gott om vackra och välkända slott i Loire, och ett av de allra mest kända är Château Royal d’Amboise nära Tours. Här har många kungligheter bott eller gästat, exempelvis både Henrik III och Katarina av Medici. Leonardo da Vinci tillbringade sina sista levnadsdagar här och han är också begravd i slottets kapell.

Château-amboise.com

Smultronställe med spännande viner

Vinmakaren Thierry Puzelat och hans fru Cécile driver en liten restaurangverksamhet, där även tre små tvårumslägenheter ingår, i den lilla byn Valaire. Restaurangen heter L’Herbe Rouge och här äter man vällagad, hjärtlig och rustik mat – och njuter av en spännande vinlista.

Restaurant-herberouge.com

För den som vill konbinera vinturism med cykelsemester är Loire prima

Loire från cykelsadeln

För den som vill kombinera vinturism med cykelsemester är Loire prima – enligt cykelentusiasterna är det egentligen bara Sancerre som bjuder på några mer rejäla backar att tala om. Framför allt rekommenderas att utforska delarna mellan Tours och Saumur.

Cycling-loire.com

Mousserande vin i Saumur

De mousserande vinerna från Saumur har länge ansetts enkla och ganska ointressanta, men idag håller kvaliteten generellt på att förbättras. Om inte annat är vinerna, gjorda i huvudsak på chenin blanc eller cabernet franc, intressanta för den bubbelnyfikne.

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin september 2016. 

Loire - 100 mil av vin

• Loirefloden sträcker sig ungefär 100 mil genom nordvästra Frankrike, från Centralmassivet i öster till Atlanten i väster. 

• Loire delas in i fyra underregioner, från väster till öster: Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Övre Loire.

• Totalt finns ungefär 75 000 hektar vinodlingar i Loire, vilket ungefär motsvarar två tredjedelar av Bordeaux.

• De viktigaste druvorna är chenin blanc, cabernet franc, sauvignon blanc, muscadet och pinot Noir.