Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vin och vänner
Vin och vänner
Vin och vänner
Vin och vänner Foto: Milan Ilic / Adobe Stock

5 vanliga misstag som förstör vinet

Det krävs inte att du är en vinsnobb för att kunna njuta av ett gott glas.

Men samtidigt finns det fel som många gör och är lätta att åtgärda.

Om du undviker de här vanliga misstagen kommer ditt nästa glas vin att smaka så mycket bättre.

Foto: lev dolgachov / Adobe Stock

1. Hålla vinglaset på fel sätt

 

Att greppa vinglasets kupa med hela handen är ett vanligt fel. Det gör att dina fingrar ligger emot vinet och därmed värmer upp det till din kroppstemperatur. Och varmt vin är verkligen ingen höjdare rent smakmässigt.

Att hålla ett hårt grepp runt kupan är heller inget att rekommendera ur etikettsynvinkel. Vi rekommenderar att i stället hålla några fingrar på benet och en på foten, det är både stadigt och elegant.

LÄS OCKSÅ: Hur du håller vinglaset avslöjar din personlighet
 

Foto: Adobe Stock

2. Förvara vinflaskorna på fel plats

 

Många köper flera flaskor på en gång och sparar de hemma. Men vinet kan bli betydligt sämre om de förvaras på fel sätt. Det viktigaste är att undvika värme och solljus. Att förvara vinflaskor på kylen eller frysen är en stor miss, eftersom värmen som kommer upp från baksidan på kylen eller frysen kommer att värma upp flaskorna.

Det bästa stället att förvara vinflaskor på är liggande i en garderob eller skrubb med någorlunda jämn temperatur. 10-12 grader är bäst men långt ifrån ett krav, rumstempereratur fungerar också bra.

LÄS OCKSÅ: Enkel guide: Så lagrar du vin hemma i garderoben

 

3. Servera bag in box-vin direkt från boxen

 

När vin buteljeras tillsätts svavel, och extra mycket i boxvin eftersom lådorna är ömtåligare än flaskor. Mycket svavel kan göra att vinet smakar och luktar illa, men det vädras ut när vinet hälls upp i en snygg karaff eller tillbringare.

Boxen ser dessutom inte speciellt snygg ut på en middag eller ett buffébord, och det är betydligt lättare att hålla koll på hur mycket som har druckits från en karaff eller bägare.

LÄS OCKSÅ: Så ska du inte servera ditt bag in box-vin

 

4. Döma ut vin med skruvkork

 

En gång i tiden symboliserade skruvkorken på en flaska billigt och blaskigt vin. Men nu för tiden används skruvkorken på allt från det billigaste till riktigt bra och dyra viner. Några av anledningarna till att den blivit vanligare är att ett vin med skruvkork inte behöver lagras i liggande position, och att risken för att vinet blir korkdefekt minimeras.

Sen går det ju också lättare och snabbare att öppna med en skruvkork. Kort sagt –ett vin behöver inte vara billigt eller dåligt för att det har skruvkork.

LÄS OCKSÅ: Korkat eller skruvat vin – vi reder ut vad som är bäst

 

Foto: AdobeStock

5. Att servera vita viner för kalla och röda för varma.

 

Många lever under föreställningen att vitt vin ska serveras direkt från kylen och att rött vin ska vara rumstempererat. Men faktum är att det inte stämmer. Ett vitt vin som kommer direkt från kylen förlorar aromer och smaker på grund av temperaturen. Stalltipset är att ta ut det ur kylen ungefär en halvtimme innan servering för att få en temperatur på mellan 10 och 14 grader.

Rött vin då? Ja, en rumstemperatur på över 20 grader som många har i dag gör inte vinet rättvisa. I stället är 17-18 grader lagom temperatur för ett gott rödvin. Lägg flaskan i kylen en halvtimme innan servering för tydligare smaker och en bättre vinupplevelse.

Det är alltid bättre att servera vin för kallt än för varmt, eftersom temperaturen stiger ganska snabbt när det väl är i glaset.

LÄS OCKSÅ: Rätt temperatur på ditt vin – stor guide