Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Gruaud Larose är ett av de fina slotten i Medoc, Bordeaux.
Gruaud Larose är ett av de fina slotten i Medoc, Bordeaux.
Gruaud Larose är ett av de fina slotten i Medoc, Bordeaux.
Gruaud Larose är ett av de fina slotten i Medoc, Bordeaux. Foto: Claes Löfgren

Lär dig mer om slottens och vinernas Bordeaux

Bordeaux är utan tvekan en av världens absolut mest förnäma och berömda vinregioner. Men stilarna är många och skillnaderna på vinerna stora. Andreas Grube guidar dig till kända slott och viktiga druvor.

Andreas Grube

Högra och vänstra stranden

I Bordeaux skiljer man ofta på den högra och den vänstra stranden, där den vänstra stranden domineras av väldränerade grusjordar och strama eleganta viner med cabernet sauvignon som bas. De viktigaste appellationerna här är Margaux, St. Julien, Pauillac och St. Estèphe. På den högra strandens ler- och sandjordar har druvan merlot en betydligt större roll, och vinerna här är generellt mjukare och mer fruktdrivna, som i till exempel St. Émilion och Pomerol.

Bordeaux är ett populärt vinresmål för världens livsnjutare. Foto: Colourbox

Vanliga druvor

En övervägande del av vinerna i Bordeaux är blends. Cabernet Sauvignon är den viktigaste druvan i regionen, framför allt på vänstra stranden, tätt följd av Merlot, Cabernet Franc och även Petit Verdot. Vad gäller vita druvor så är Sémillon och sauvignon blanc de största. 

Eleganta Margaux

Margaux är känt för lätthet, elegans och för smakfullt parfymerade viner, som förutom svarta vinbär och cederträ bjuder på viol, rosenblad, vanilj och ibland rostade nötter. Trots elegansen är det här lagringsdugliga viner med fantastisk koncentration.

Några kända slott: Château Margaux, Château Palmer, Château d’Issan, Château Cantenac-Brown

Bordeaux är känt för sina fina röda viner. Foto: Colourbox

St. Julien

Kännetecknas generellt av en lite mer återhållen ton av både ceder och svarta vinbär, och ofta kan man även hitta en del körsbär och choklad i doft och smak. Helheten balanserar skickligt mellan tyngd och elegans.

Några kända slott: Château Talbot, Château. Lagrange, Château Léoville-Las-Cases, Château Gruaud-Larose

LÄS MER: Andreas Grubes guide till ljuvliga Loire  

Pauillac

Hemvist åt inte mindre än tre av de högst rankade slotten, och överlag rejält strama viner med enorm koncentration. Smakprofilen kännetecknas av intensiva svarta vinbär och en tydlig ton av nyvässad blyertspenna.

Några kända slott: Château Latour, Château Mouton-Rotschild, Château Latour, Château Lynch-Bages

St. Estèphe

Brukar anses som några av de tuffaste och mest tanninrika vinerna på vänstra stranden, även om vinerna av i dag är något mindre muskulösa än i forna dagar.

Några kända slott: Château Montrose, Château Cos d’Estournel, Château Lafon-Rochet

St. Émilion

Merlotdriven appellation som också blandar i en hel del Cabernet Franc. Generellt mjuka viner som ofta bjuder på sötaktiga nyanser, som av russin eller torkade körsbär. Vinerna härifrån hör också till de Bordeauxviner som dricks väl redan i unga år.

Några kända slott: Château Cheval Blanc, Château Figeac, Château Canon

Pomerol

Stora, rika och fylliga viner på nästan uteslutande Merlot. Domineras ofta av plommon, svarta vinbär, choklad, rostade nötter – och ibland en nyans av tryffel. De riktiga höjdarna från Pomerol hör till de allra dyraste i Bordeaux.

Några kända slott: Château Pétrus, Château Hosanna, Clos L’Eglise-Clinet, Château Lafleur 

Sauternes

Man kan så klart inte prata Bordeaux utan att åtminstone nämna de fantastiska vita sötvinerna från Sauternes. Ädelröta och Sémillon är nycklarna till de här vinerna som vanligen bjuder på doft och smak av saffran, torkad aprikos, ananas, hasselnötter och honung.

Några kända slott: Château d’Yquem, Château Suduirat, Château Haut-Bergeron, Château Coutet.

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin september 2017