Enligt professor Roger Boulton är koldioxiden från vintillverkning fem gånger mer koncentrerad än den som bildas från flygplan och bilar.
1 av 2: Enligt professor Roger Boulton är koldioxiden från vintillverkning fem gånger mer koncentrerad än den som bildas från flygplan och bilar. Foto: Adobe Stock
Boulton menar att vintillverkarna måste arbeta för att fånga in koldioxiden.
2 av 2: Boulton menar att vintillverkarna måste arbeta för att fånga in koldioxiden. Foto: Adobe Stock

Koldioxidutsläpp vid vintillverkning mer koncentrerad än från flygplan

Under vinernas jäsningsprocess bildas koldioxid.

Enligt professor Roger Boulton är den fem gånger mer koncentrerad än koldioxiden som bildas från flygplan och bilar.

Nu uppmanar han vinbranschen att ta sitt ansvar för miljön.

Vid den internationella Sauvignon Blanc Celebration-mässan som tog plats i Marlborough, Nya Zeeland i slutet av januari fokuserade en av talarna på miljöaspekten av vintillverkning.

LÄS OCKSÅ: Här är länderna som producerar mest vin i världen 

Professor Roger Boulton från University of California, Davis, menar att det mest brådskande problemet i industrin när det kommer till miljöfrågor är behovet av att vintillverkare ska fånga in sina koldioxidutsläpp.

– Vi borde fånga kolen på vingårdar så de blir koldioxidneutrala. Kolen från vintillverkningsprocessen är fem gånger mer koncentrerad än från flygplan och bilar. En liter vin producerar 60 liter koldioxid. Varför fångar vi den inte?, sa Boulton och fortsatte:

– En enda flaska vin innehåller 80 gram koldioxid. Om du som vintillverkare vill vara en seriös ledare inom hållbarhet måste du fånga dina koldioxidutsläpp.

LÄS OCKSÅ: Bourgogne – snabbguide till ett av världens kändaste vindistrikt 

Vinjätte utvecklar lösningar

Spanska vinföretaget Torres har arbetat för att utveckla en teknologi som framgångsrikt fångar upp koldioxiden som skapas vid jäsningen via deras CCR (Carbon Capture and Reuse) program. Hittills har Torres miljöteam testat åtta olika teknologier som erbjuder alternativa användningsområden för koldioxiden som produceras vid jäsningen. Ett av dessa experiment använder organiska föreningar för att fånga koldioxiden och skapar en produkt som kan användas inom målarindustrin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!