Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 3 feb 2018 14:00

Katastrofskörd för bordeauxviner 2017

Bordeauxdistriktet drabbades förra året av förödande frost som förstörde hela 40 procent av 2017 års druvskörd.

Bordeauxdistriktet drabbades förra året av förödande frost som förstörde hela 40 procent av 2017 års druvskörd.

1/2

Foto: Shutterstock/Fotolia

Saint-Émilions vingårdar drabbades allra värst. Många av kommunens vinodlare försökte desperat rädda skörden genom att placera oljefat med värmande eldar mellan rankorna.

Saint-Émilions vingårdar drabbades allra värst. Många av kommunens vinodlare försökte desperat rädda skörden genom att placera oljefat med värmande eldar mellan rankorna.

2/2

Foto: Shutterstock

Förödande frost i Bordeaux-distriktet gav en nedgång på 40 procent i produktionen av vin, meddelar representanter i den franska regionen. 

För några odlare blev skörden så liten att de inte ens kommer att göra någon årgångsdeklaration för 2017.  

Men frågan är nu om priset kommer skjuta i höjden? 

Trots den magra skörden tror många experter att det vore riskabelt för vinodlarna att höja priserna med tanke på de ökningar i både pris och kvalitet som setts under de föregående två åren, skriver Telegraph

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om merlot - populär fransk favorit 

- Priserna gick upp så mycket 2015 och 2016 att det fick folk att reagera. Jag tror inte att någon kommer att kunna låtsas att de kommer att göra bättre viner än de åren, så varför skulle skulle de vara dyrare? säger Bordeaux-kännaren Jeffrey Davies till Telegraph.

Värsta skörden sedan 1945

- Den totala skörden 2017 var 3,5 miljoner hektoliter, ett tapp med 40 procent från 2016, säger Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux, CIVB till Telegraph.

Vingårdarna i Saint-Émilion ska ha drabbats allra värst. Vissa av odlingarna ska ha förlorat 90 procent av sin skörd, medan andra inte hade förlorat någon alls. Slutsiffrorna för 2017 publiceras senare den här månaden, och förutspås bli de värsta sedan 1945. 

LÄS OCKSÅ: Därför är rött vin bra för levern

Eldade i oljefat

Frosten slog till i Bordeaux senare än vanligt, två gånger om i slutet av april. Det skulle visa sig vara katastrofalt för skott och knoppar som kommit extra tidigt efter en osedvanligt varm mars månad. 

Många vinodlare försökte desperat rädda skörden genom att placera oljefat med värmande eldar i mellan raderna av vinrankor.

Fler distrikt drabbade

Bordeaux var inte den enda franska regionen som drabbades av fjolårets hårda väder. Vinrankor i den nordöstliga regionen Alsace, som främst producerar vita viner, drabbades också av frosten, medan vingårdarna i söder genomled en exceptionellt torr sommar. 

 

Källa: Telegraph