Vinglasens volym bara ökar och ökar...
1 av 2: Vinglasens volym bara ökar och ökar... Foto: Fotolia
...till skillnad från hur de såg ut förr i tiden.
2 av 2: ...till skillnad från hur de såg ut förr i tiden. Foto: Fotolia

Jo, storleken har uppenbarligen betydelse när du dricker vin

Storleken har betydelse – i alla fall på vinglas.

Forskare har kommit fram till att de är sju gånger större nu än på 1700-talet.

LÄS MER: Lär dig allt om Champgane och annat härligt bubbel 

Den genomsnittliga storleken har ökat rejält – från 66 ml för 300 år sedan till 449 ml i dag.

Forskarlaget på universitetet i Cambridge slår dessutom fast att den mest dramatiska ökningen har skett under de senaste två decennierna i takt med en ökning av vinintaget i Storbritannien, där studien gjorts.

– Vin kommer säkert att förgylla många julkvällar, men när det gäller hur mycket vi dricker spelar vinglasens storlek förmodligen roll, säger professor Theresa Marteau på enheten för beteende och hälsoforskning som lett undersökningen.

Har storleken påverkat drickandet?

I studien, som publicerades i BMJ (British Medical Journal) och omskrevs av The Guardian, mättes glasstorleken från 1700-talet och fram till i dag för att försöka ta reda på om storleken bidrar till ökad vinkonsumtion. Forskarna har bland annat använt sig av glas från museum för att gå till botten med hur storleken har utvecklats – och det är då trenden blir glasklar: de blir bara störe och större...

The Wine and Spirits Trade Association påpekar att sociala trender förmodligen också är den del av förklaringen till glasens ökade storlek.

– Storleken på vinglas speglar trender och mode över olika tidsepoker och det är oftast praktiska skäl som avgör att de blir större, berättar Miles Beale, vd på The Wine and Spirits Trade Association.

Och smaken, då? Den förändras ju också med storleken och formen på glaset.

– Rött vin, till exempel, serveras i större glas för att det ska få "andas", någonting som kanske inte var prioriterat för 300 år sedan, påpekar Miles Beale.

LÄS MER: Lär dig låta som en vinkännare

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande